Vragen die je kunt hebben

Scheiding7-9 jaarVragen die je kunt hebben

Mijn papa en mama houden niet meer van elkaar en willen gaan scheiden. Ik snap dat niet, houden ze nu ook niet meer van mij?

Als papa en mama niet meer van elkaar houden wil dat niet zeggen dat ze niet meer van jou houden. Papa’s en mama’s blijven altijd van hun kinderen houden, ook al houden ze niet meer van elkaar. Vraag het maar eens aan je papa en mama.


Als ik een weekend bij papa ben geweest, zet hij mij voor de deur af bij mama. Hij mag van haar niet binnenkomen. Ik vind dit niet fijn, ik ben net een pakje dat je voor de deur zet. Wat moet ik doen?

Je kunt het beste tegen mama zeggen dat je dit niet fijn vindt en haar vragen of ze het goed vindt dat papa je even naar binnen brengt al is het maar tot in de gang. Als mama weet hoe vervelend jij dit vindt, dan kan ze over je vraag nadenken. Misschien heeft ze niet in de gaten hoe rot jij dit vindt.Ik vind het niet fijn dat ik van mijn moeder dingen tegen mijn vader moet zeggen en van mijn vader tegen mijn moeder. Ze willen niet meer met elkaar praten. Als ik die dingen dan zeg, beginnen ze tegen mij over de ander te mopperen. Wat kan ik doen?

Zeg tegen allebei je ouders dat jij geen boodschapper bent en dat ze zelf rechtstreeks tegen de ander de dingen moeten zeggen die ze willen zeggen. Als je het moeilijk vindt om dit te zeggen, kun je het ook opschrijven en hen dit laten lezen. Als ze het weten kunnen ze er beter rekening mee houden.


Papa wil niet dat ik de kleren die hij voor me koopt bij mama aanheb. En hij wil ook niet dat ik de kleren die mama gekocht heeft bij hem aanheb. Als ik in het weekend vanuit school naar hem toe ga, dan moet ik me op school op de wc omkleden en mijn vriendinnen vragen dan altijd waarom ik dat doe. Ik vind dat rot.

Dat is ook rot maar misschien heeft je vader niet zo in de gaten hoe rot dat voor je is. Vertel het aan hem en zeg dat je je liever bij hem omkleedt. En misschien moet je ook vertellen dat het niet fijn is voor je om steeds te moeten nadenken wat je aandoet. Vraag of je zelf mag weten welke kleren je aandoet.


Ik ga maar een keer in de maand een weekend naar papa. Hij doet dan altijd heel erg zijn best. We maken meestal uitjes, we gaan uit eten of op bezoek bij mensen. Eigenlijk wil ik ook wel eens gewoon een weekend bij hem zijn zonder dat we steeds weggaan. Maar ik durf dat niet te zeggen.

Als jij het niet zegt, dan weet papa het ook niet. Nu denkt hij dat hij jou een plezier doet. Je kunt zeggen: ‘Papa, ik vind het gewoon fijn om bij jou te zijn. Je hoeft niet steeds iets te verzinnen, als ik hier ben is het al goed.’ Misschien vindt hij dat ook wel fijn.


Mama is veel strenger dan papa. Ze moppert veel omdat ik bij papa alles mag. Ik vind het bij allebei fijn maar wel moeilijk om te onthouden wat de regels zijn.

Ik denk dat het vooral moeilijk is als je vader en moeder tegen jou over elkaar mopperen. Dat maakt misschien dat jij het gevoel hebt dat je moet kiezen. Leg dit aan papa en mama uit en zeg dat het niet fijn is voor jou als ze tegen jou klagen over de ander. Vraag of ze dit rechtstreeks tegen de ander willen doen als het nodig is maar dat jij er niet tussen wilt zitten.

7_9_3.jpg

Als je een vraag hebt waarop je het antwoord niet kunt vinden op deze site, mail dan naar Emma door hier te klikken. Zij weet heel veel van Jonge Helden en kan je vraag vast beantwoorden. Meestal is het fijn als je vader of je moeder of een andere volwassene je helpt bij het sturen van een mail.