Niet doen!

Scheiding7-9 jaarNiet doen!

Denken dat ze weer bij elkaar komen
Het is normaal dat je hoopt dat je ouders weer bij elkaar komen. Maar helaas gebeurt dat bijna nooit. Als je twijfelt: vraag het je aan je vader of moeder of aan allebei.

In ruzies mengen
Hebben je ouders veel ruzie, probeer er niet bij betrokken te raken. Loop anders even binnen bij een buurjongen of buurmeisje om in een andere, rustigere en vrolijker omgeving te zijn.

De plaats van een van je ouders innemen
Je kunt niet de plaats innemen van de ouder die ergens anders woont. Je kunt niet een moeder voor je moeder worden. Je kunt niet alle zorgen van je ouder(s) op je nemen. Vind je dat moeilijk? Probeer er dan met iemand over te praten bij wie je je prettig voelt.

Boodschappen overbrengen
Breng geen boodschappen over van je vader naar je moeder of omgekeerd. Dat moeten ouders zelf regelen!

De taak van één van je ouders overnemen
Je kunt niet de taak van je vader of moeder, overnemen. Natuurlijk mag je best wat vaker helpen maar niet teveel! Dat is niet de taak van kinderen!.

Je gevoelens voor jezelf houden
Voel je je boos of verdrietig, bang of alleen, of nog anders? Vertel het aan iemand die je lief vindt. Het is heel naar om je in je eentje rot te voelen. Grote mensen weten dat en vinden het helemaal niet gek dat je je rot voelt! Ze willen graag horen wat je voelt en je geruststellen en troosten als je dat wilt.
Daniëlle heeft een goeie tip:


Alleen maar treurig zijn
Denk ook maar aan alle dingen die wel leuk zijn in je leven!

7_9_.jpg
 
Voel je je boos of verdrietig, bang of alleen, of nog anders? Vertel het aan iemand die je lief vindt. Het is heel naar om je in je eentje rot te voelen.