Wat kun je denken?

Scheiding7-9 jaarJe hebt te maken met een stiefouder of stiefgezinWat kun je denken?

Ik moet mijn vader/moeder delen
Misschien zijn je ouders al een tijdje uit elkaar. Je hebt een tijdje alleen met één van je ouders en je broers/zussen gewoond. Je hoefde de aandacht van je vader of moeder niet te delen met de vriend/vriendin van je ouder. Daar kan verandering in komen als je vader of moeder een nieuwe relatie krijgt. Je vader of moeder wil ook samen zijn met de nieuwe partner en heeft minder tijd voor jou. Dat is vaak jammer en dat kan ook best moeilijk zijn.

Sterre vindt het jammer dat het nooit meer voorkomt dat ze alleen met haar vader iets doen. Ze zijn altijd met het hele stiefgezin.Hij is mijn vader niet!/ Zij is mijn moeder niet!

Als een van je ouders een nieuwe partner krijgt en daarmee gaat samenwonen, verandert er veel. De nieuwe partner bepaalt ineens ook over de regels en bemoeit zich misschien ook wel met de opvoeding. Dat is voor veel kinderen lastig. Herken je dat? Praat erover met je ouder zijn of haar partner. Samen kom je er vaak wel uit.

Pien legt uit wat er voor haar anders is als haar moeder boos op haar wordt en als haar stiefvader boos op haar wordt.Mijn ouders komen nu echt niet meer bij elkaar
Bijna alle kinderen met gescheiden ouders hopen dat hun ouders toch nog bij elkaar komen. Ook al weten ze dat het niet gebeurt, ze hopen het toch! Dat is heel erg normaal. Als jouw vader of moeder opnieuw verliefd wordt, kan je daar erg verdrietig van worden. Jouw vader
en moeder komen echt niet meer bij elkaar. Dat kan een heel rot gevoel geven. Praat er over!

Mijn ouder zonder partner is zielig

Veel kinderen vinden het zielig voor de ouder die overblijft. Zij zijn bang om hun vader of moeder verdrietig te maken als ze vertellen over hun stiefgezin. Ze willen daarom niet altijd vertellen als ze het leuk hebben. Herken je dat? Het is heel normaal dat je je vader of moeder niet verdrietig wilt maken. Maar het is ook goed om er met allebei je ouders over te praten. Het is fijn om leuke dingen aan je vader en moeder te vertellen. En het is ook belangrijk om dingen die niet leuk zijn te vertellen.
4_6_3.jpg
Als jouw vader of moeder opnieuw verliefd wordt, kan je daar erg verdrietig van worden.