Waar kun je mee te maken krijgen?

Scheiding7-9 jaarJe hebt te maken met een stiefouder of stiefgezinWaar kun je mee te maken krijgen?

Verhuizen
Als een ouder gaat samenwonen met een nieuwe partner, gaan jullie misschien wel verhuizen. Diegene kan bij jullie gaan wonen. Of jullie gaan bij iemand wonen. Of misschien verhuizen jullie met z’n allen naar een heel nieuw huis. Misschien moet je naar een andere school, maar misschien ook wel niet. Misschien krijg je een nieuwe kamer of een groter huis. Dat zijn grote veranderingen. Aan grote veranderingen moet je wennen. Dat duurt soms een tijdje. 

Stiefbroers/zussen
Misschien heeft de nieuwe partner van jouw vader of moeder ook wel kinderen. Die kinderen kunnen bij jullie in huis komen wonen. Of je ziet die kinderen in het weekend als ze op bezoek komen. Het is ineens drukker in huis, want er wonen meer mensen. Aan samenwonen met nieuwe mensen moet je wennen. Iedereen heeft zijn eigen maniertjes en gewoontes. Jullie zullen vast een keer ruzie krijgen. Dat hoort erbij, het is niet erg. Het zal ook minder worden. En het kan ook leuk zijn om met nieuwe mensen te wonen. Misschien krijg je een oudere stiefzus met wie je kan gaan winkelen, of vind je het leuk om je kleine stiefbroertje te spelen, of heeft je stiefbroer leuke vrienden met wie jij het ook goed kunt vinden? Het kan ook zijn dat je dat helemaal niet leuk vindt. Dat hoort er ook bij. Het duurt een tijdje voordat je aan elkaar bent gewend.

Voor Mees was het ook fijn om een stiefgezin te krijgen. Hij merkte dat zijn moeder het minder zwaar had en hij vond het leuk om een stiefbroer te krijgen.Nieuwe regels in huis
Als je met andere mensen gaat wonen, kunnen er nieuwe regels komen. Elk gezin heeft eigen regels. Misschien mocht jouw stiefbroer of stiefzus zo lang computeren als ze wilden en mocht jij 2 uur per dag. Of misschien mocht jij overdag tv kijken, maar je stiefbroer of stiefzus niet. Jullie kunnen met elkaar nieuwe afspraken en regels maken. Sommige regels zullen voor jullie allemaal gelden en andere regels alleen voor jou of andersom. Het kan ook zijn dat er in het (stief)gezin bij je moeder weer andere regels gelden dan in het (stief)gezin bij je vader. Dat kan behoorlijk verwarrend zijn!

Er komt een baby
Als een van je ouders een nieuwe relatie heeft, gebeurt het soms dat zij samen een kindje willen. Dat betekent niet dat ze niet genoeg hebben aan jou. Elk kind is heel erg speciaal voor een vader en moeder. Jij blijft even bijzonder en belangrijk voor jouw vader of moeder.
De meeste kinderen vinden het eerst een raar idee als er een baby komt. Maar vaak vinden ze het na een tijdje ook een leuk idee. Je krijgt een broertje of zusje!
Was je altijd de jongste thuis, dan ben je dat niet meer als er een baby komt. Dat kan soms best jammer zijn. Vertel het aan je ouders als je dat jammer vindt. Je wordt ineens de grote broer of zus van het baby'tje. Dat kan ook heel leuk zijn!
4_6_4.jpg
 Als je met andere mensen gaat wonen, kunnen er ook nieuwe regels komen. Dat is wennen!