Vragen die je kunt hebben

Scheiding7-9 jaarJe hebt te maken met een stiefouder of stiefgezinVragen die je kunt hebben

Wat is een stiefgezin?
Je hebt misschien wel eens gehoord over stiefgezinnen. Een stiefgezin is eigenlijk een gezin dat uit twee gezinnen bestaat. Een gescheiden vader en zijn kinderen gaat samenwonen met zijn nieuwe liefde en de kinderen, bijvoorbeeld! Of een gescheiden moeder gaat samenwonen met haar nieuwe liefde en de kinderen. Het bijzondere aan een stiefgezin is dat de kinderen geen echte broers of zussen van elkaar zijn. Het is eigenlijk een mengsel van twee gezinnen. Het kan ook dat jouw vader of moeder op iemand zonder kinderen verliefd wordt. Ook dan kan je een stiefgezin worden. Er is geen regel hoe het stiefgezin eruit moet zien. Elk gezin en elk stiefgezin is anders! Hoe ziet jouw stiefgezin eruit? Je kunt het eens tekenen!

Ik wil geen stiefgezin?

Niet alle kinderen van gescheiden ouders krijgen te maken met stiefgezinnen, maar een deel wel. Als dat gaat gebeuren is dat echt wel even schrikken. Alweer gaan er dingen veranderen. En het is goed te snappen dat je dat niet leuk vindt. Heb je al bedacht wat je er niet leuk aan vindt en waarom je het niet wilt? Het kan helpen om dat voor jezelf te bedenken en dat te vertellen aan je ouders. Soms is het moeilijk om te bedenken waarom je het niet wilt. Ook dat kan je tegen je vader of moeder zeggen. Zij kunnen jou helpen om te bedenken wat er niet leuk aan is. Zo kunnen jullie met elkaar bedenken hoe het voor jou wat beter kan worden.

Mijn vader heeft een nieuwe vriendin, wordt zij nu mijn stiefmoeder?
Dat kan, maar het hoeft niet. Vaders en moeders kunnen relaties hebben die kort of lang duren. Als het langer gaat duren en jullie gaan in een huis wonen met elkaar, dan kan zij jouw stiefmoeder worden. Praat er eens met je vader over.

Mijn moeder heeft een nieuwe vriend, als hij mijn stiefvader wordt, wat gebeurt er dan met mijn eigen vader?
Een stiefvader is anders dan een echte vader. Stiefouders kunnen heel erg belangrijk voor kinderen zijn en je kunt ook van stiefouders houden. Maar jouw echte ouders blijven altijd jouw echte ouders. Ook al wonen ze niet meer in één huis.

Houdt mijn stiefmoeder meer van haar eigen kind dan van mij?
Dat is een vraag die heel veel kinderen in een stiefgezin hebben. Daar is niet zomaar een antwoord op te geven. Je kunt het best eens vragen aan je stiefouder als je het wilt weten. Voor ouders zijn hun eigen kinderen heel erg bijzonder. Maar jij bent waarschijnlijk ook heel bijzonder voor jouw stiefmoeder. Hoe is het eigenlijk voor jou? Jij hebt ook je eigen moeder en een stiefmoeder. Houd je meer van de één dan van de ander? En wat is er dan anders?

Nu mijn vader een nieuw gezin heeft, heeft hij dan nog wel tijd om mij te zien?
Het is erg wennen als één van je ouders een nieuw gezin krijgt. Jij hoort ook bij dat gezin, ook al woon je er misschien niet (de hele tijd). Vertel eens aan je vader dat je bang bent dat hij nu geen tijd meer voor jou heeft. Hij kan jou geruststellen.
7_9_3.jpg
Het is erg wennen als één van je ouders een nieuw gezin krijgt. Jij hoort ook bij dat gezin, ook al woon je er misschien niet (de hele tijd).