Doen!

Scheiding7-9 jaarJe hebt te maken met een stiefouder of stiefgezinDoen!

Praten!
Ben je boos of verdrietig? Vertel het aan je ouders! Misschien ben je bang dat je vader of moeder meer van de nieuwe persoon houdt dan van jou, of dat je straks je eigen kamer kwijt raakt? Probeer er met je ouders over te praten. Ouders houden het allermeest van hun eigen kinderen, dat blijft altijd!

Vraag het
Er gebeuren allemaal nieuwe dingen als je met een stiefgezin te maken krijgt. Wil je weten of jouw vader of moeder verliefd is? Of wil je weten of jullie in een nieuw huis gaan wonen? En wie er dan bij jullie komen wonen? Stel dit soort vragen gewoon aan je ouders!

Doe leuke dingen met je stiefouder
Als je een stiefvader of stiefmoeder krijgt, moet je misschien wennen. Maar het is vaak ook leuk. Misschien kan jouw stiefvader heel goed voetballen of kan hij goed koken. Jij kan van hem leren en jullie kunnen leuke dingen doen. Of misschien kan jouw stiefmoeder wel goed muziek maken. En kan zij jou leren om muziek te maken!

Daniëlle vertelt dat, hoewel een scheiding niet leuk is, ze wel veel voordelen ziet, zoals dat ze veel nieuwe mensen heeft leren kennen.
Doe leuke dingen met je ouder
Zorg dat je af en toe wat leuks doet met je vader of moeder alleen. Dan zijn jullie weer even lekker met zijn twee.

Praat met elkaar
Praat met alle leden van het gezin over wat jullie fijn en goed vonden in jullie eerste gezin. Wat vond je fijn aan hoe het vroeger was? Wat wil je dat zo blijft en misschien wil je ook wel dingen veranderen. Samen kunnen jullie praten over hoe jullie willen dat het in het nieuwe gezin is.

Een ritueel voor jullie nieuwe huis
Als jullie met het nieuwe gezin gaan samenwonen kun je dat feestelijk doen. Je kunt feestelijk iedereen een nieuwe sleutel geven of een welkomstdiner geven met alle leden van het nieuwe gezin.

Vertel het op school
Vertel op school dat jullie een nieuw gezin zijn. Het is fijn als je juf of meester weet hoe het bij jou thuis is.

Maak een tekening van jouw gezin
Stiefgezinnen kunnen er soms best ingewikkeld uitzien. Er zijn ineens stiefzusjes of stiefbroers, maar ook hun opa’s of oma’s en jouw opa’s en oma’s. Soms raak je helemaal de kluts kwijt. Wie is nou wie? Je kunt dan een tekening maken met alle mensen die voor jou belangrijk zijn uit jouw familie en stiefgezin.
7_9_2.jpg
Stiefgezinnen kunnen er soms best ingewikkeld uitzien. Je kunt eens een tekening maken met alle mensen die voor jou belangrijk zijn uit jouw familie en stiefgezin.