Wat kun je voelen?

Scheiding7-9 jaarBelangrijk om te wetenWat kun je voelen?

Boos
Je kunt je boos voelen omdat je ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. Dit is heel logisch en gewoon!

Verdrietig
Je kunt je verdrietig voelen. Van het ene op het andere moment kan je in huilen uitbarsten. Maar soms zit verdriet ook van binnen. Anderen zien het niet aan je.
 
Missen
Als je bij je vader bent, kun je je moeder heel erg missen. Of een beetje. En als je bij je moeder bent, mis je misschien je vader heel erg. Of een beetje.
Mees is 9. Zijn ouders zijn gescheiden toen hij 5 was. Hij is nog wel eens verdrietig en mist zijn vader. Hij heeft wel een handige truc bedacht voor het missen:

 Gelukkig mist hij zijn vader nu wel minder dan in het begin:


In de steek gelaten
Je kunt je in de steek gelaten voelen door de ouder die het huis uit is gegaan. Het is heel gewoon als je dat voelt.

Verscheurd tussen je ouders
Als je vader verdrietig is en je troost hem, dan kan je bang zijn dat je moeder dat eigenlijk niet goed vindt. Alsof je je moeder hiermee eigenlijk een beetje in de steek laat. Dit gevoel kan je natuurlijk omgekeerd ook hebben als je je moeder troost. Dit is heel logisch!
Je kunt je ook verscheurd voelen als je ouders onaardig over elkaar praten. In jou zit een stukje van allebei je ouders. En als de ene ouders iets onaardigs zegt over jouw andere ouder, dan voelt dat een beetje alsof ze het over jou zeggen. Dat is een rotgevoel! Dat gevoel heet met een moeilijk woord: loyaliteitsconflict.

Bang
Je kunt bang zijn dat als papa het huis uit gaat, mama ook weg zal gaan. Of dat er iets ergs met haar gebeurt. Of je bent bang om speelgoed kwijt te raken. Veel Jonge Helden kennen het gevoel van bang zijn.
Mees ook:

 Alleen
Je kunt je soms alleen voelen. Bijvoorbeeld omdat de ouder bij wie je het meeste woont het nu veel drukker heeft. Dit is heel vervelend maar wel normaal!

Moe
Het is niet zomaar wat, wat je meemaakt. En dat kost heel veel energie. Veel meer dan een voetbalwedstrijdje spelen of een stuk fietsen. Het is dus heel gewoon las je vaker moe bent, dan voordat je ouders gingen scheiden.

Bezorgd om je ouders
Je kunt je zorgen gaan maken over je ouders. Je vraagt je bijvoorbeeld af of je moeder wel alleen voor jullie kan zorgen. En je vraagt je misschien af of je vader wel voor zichzelf kan koken of de was kan doen.

Opgelucht
Soms vind je het misschien fijn dat de ruzies over zijn of minder vaak voorkomen. Dit is heel helemaal niet gek!

Schamen
Op school durf je misschien niet over de scheiding te praten. Je wilt misschien niet zielig gevonden worden of raar. Soms schaam je je ook omdat er thuis bijvoorbeeld minder geld uitgegeven kan worden dan eerst. Dat hebben heel veel Jonge Helden!

Onzeker
Je kunt je onzeker voelen; misschien is er veel onduidelijk. Ga je bij mama wonen of bij papa? Moeten jullie verhuizen? Dit is heel logisch en gewoon!

Niet willen kiezen
Je kunt het gevoel krijgen dat je moet kiezen tussen beide ouders, maar dat wil je misschien helemaal niet.

Hoop
Je kunt hopen dat het weer goed komt tussen je ouders. Veel kinderen hebben dat! Zelfs als hun ouders al heel lang uit elkaar zijn. Of als ze alweer een nieuwe vriend of vriendin hebben, en misschien wel kinderen van hun nieuwe vriend of vriendin. Je doet soms ook je best je ouders op de een of andere manier weer bij elkaar te brengen. 
In het volgende filmpje zie je ook dat veel kinderen en tieners de wens hebben dat het weer goed komt:


Maak je je zorgen?
Herken je een of meer van deze dingen die je kunt voelen? Maak je je er zorgen over? Of wil je er een vraag over stellen? Stuur dan een mail naar Emma. Zij weet heel veel van Jonge Helden en zij stuurt je dan per mail een antwoord terug. Klik hier om een vraag te stellen aan Emma.

7_9_2.jpg
 
Op school durf je misschien niet over de scheiding te praten. Je wilt misschien niet zielig gevonden worden of raar. Dat hebben heel veel Jonge Helden!