Wat kun je denken?

Scheiding7-9 jaarBelangrijk om te wetenWat kun je denken?

De scheiding is mijn schuld
Je kunt denken dat het door jou komt dat je ouders zijn gaan scheiden. Omdat je misschien vervelend bent geweest of omdat je niet wilde meehelpen thuis. Of omdat je iets hebt gezegd. Dat gevoel hebben heel veel kinderen. Dit klopt gelukkig nooit: ouders scheiden omdat ze samen problemen hebben die ze niet meer kunnen oplossen. Nooit omdat hun kind vervelend was of iets stouts heeft gedaan. Of iets heeft gezegd. Echt NOOIT!
Danielle is nu 13, toen haar ouders scheidden was ze ongeveer zo oud als jij. Zij heeft heel lang gedacht dat het haar schuld was:

 Misschien gaat mijn andere ouder nu ook wel weg
Veel Jonge Helden denken dat hun andere ouder nu ook weg kan gaan. En dan ben je alleen. 
Maar dat zullen je ouders nooit laten gebeuren. Zij zijn en blijven je ouders en willen voor jou zorgen. Ze zullen je nooit in de steek laten!

Ik kan ze weer samenbrengen
Jonge Helden kunnen het idee hebben dat zij iets kunnen doen of denken, waardoor hun ouders weer bij elkaar komen.
Jammer genoeg kan dat niet. Als ouders gescheiden zijn, houden ze niet genoeg van elkaar om weer bij elkaar te komen. Wat je ook doet.

Mijn leven wordt nooit meer leuk
Het is lang niet altijd leuk om gescheiden ouders te hebben. Maar je kunt er meestal gelukkig wel aan wennen. En dan wordt je leven gewoon weer leuk.

Ik moet kiezen tussen papa en mama
Jammer genoeg kunnen veel ouders die gescheiden zijn, niet goed met elkaar opschieten. Ze vinden elkaar niet meer echt aardig. En soms laten ze dat aan hun kinderen merken ook. En dat is heel vervelend. Want dat kan je het gevoel geven dat je moet kiezen tussen papa en mama. Maar dat hoeft helemaal niet! En dat kan ook helemaal niet!

Ik moet mijn verdriet verbergen
Sommige Jonge Helden denken dat zij hun verdriet moeten verbergen voor hun ouders. Bijvoorbeeld omdat hun ouders het al moeilijk genoeg hebben.
Daniëlle heeft ook heel lang haar verdriet verborgen voor haar ouders:

 Misschien houden papa en mama na een tijdje ook niet meer van mij
Je ouders zijn gescheiden omdat ze niet genoeg meer van elkaar hielden. Dan kun je denken dat de liefde tussen ouders en kinderen ook zomaar over kan gaan. Maar dat is niet zo. De liefde van ouders voor kinderen, houdt nooit op. Het is ander soort van 'Houden van'!

Maak je je zorgen?
Herken je een of meer van deze dingen die je kunt denken? Maak je je er zorgen over? Of wil je er een vraag over stellen? Stuur dan een mail naar Emma. Zij weet heel veel van Jonge Helden en zij stuurt je dan per mail een antwoord terug. Klik hier om een vraag te stellen aan Emma.


 

4_6_.jpg
 
Je ouders zijn gescheiden omdat ze niet genoeg meer van elkaar hielden. Dan kun je denken dat de liefde tussen ouders en kinderen ook zomaar over kan gaan. Maar dat is niet zo!