Vragen die je kunt hebben

Scheiding13-18 jaarVragen die je kunt hebben

Ik ben 13, wanneer mag ik zelf kiezen of ik bij mijn vader of moeder wil wonen?

Vanaf je 18e mag je zelf kiezen bij wie je wilt wonen.
Als je 12 bent of ouder bepalen je ouders in overleg met jou wat het beste is. Je ouders hebben het laatste woord. Als je ouders het niet eens worden, kunnen ze naar de rechter gaan.
Jij mag dan aan de kinderrechter laten weten wat jouw mening is. De kinderrechter bepaalt uiteindelijk waar je gaat wonen maar hij of zij houdt wel rekening met jouw mening.

Ik ben 16. Mijn moeder heeft het nog steeds heel moeilijk met de scheiding. Ze heeft weinig vriendinnen en vertelt alles aan mij. Aan de ene kant vind ik het fijn dat ze dat doet, het maakt dat we echt een sterke band hebben gekregen. Aan de andere kant word ik er soms wel een beetje moe van. Vooral omdat het maar niet beter gaat.

Het is logisch dat je je moeder wilt helpen en steunen. Toch is het geen gezonde situatie. Jij bent nu de moeder van je moeder, op een bepaalde manier. Het is belangrijk dat zij hulp gaat zoeken voor haar problemen, bijvoorbeeld bij een maatschappelijk werker of een psycholoog. En jij moet weer gewoon het kind van je moeder worden. Het zal best wennen zijn voor jullie allebei maar jullie band wordt er alleen maar beter van als je moeder weer je moeder wordt en haar problemen met anderen bespreekt!
13_18_7.jpg

Als je een vraag hebt waarop je het antwoord niet kunt vinden op deze site, mail dan naar Emma door hier te klikken.