Tips

Scheiding13-18 jaarTips

Vertel op school wat er aan de hand is
Vertel aan je mentor of vertrouwenspersoon dat je ouders scheiden. Of je kunt het samen met je vader of moeder doen. Je kunt dan meteen aangeven hoe je graag wilt dat er op school mee omgegaan wordt. Wil je dat je klasgenoten op de hoogte worden gesteld? En wil je dat dan zelf vertellen, of heb je liever dat de mentor dat doet? Misschien vertel je het liever niet aan de hele klas, maar aan een groepje vrienden of vriendinnen? Wil je dat je mentor je regelmatig vraagt hoe het gaat of liever niet?
Je kunt vertellen hoe jij het fijn vindt dat de docenten met jou omgaan. En ze weten dan op school dat je je moeilijker kunt concentreren.

Laat je mening horen
Kinderen vanaf twaalf jaar mogen hun mening geven over een aantal beslissingen dat bij de scheiding wordt genomen. Dit heet hoorrecht of kindergehoor. Zo kun je o.a. aangeven waar je het liefst willen wonen en hoe vaak je je vader of moeder wilt zien. Op www.ouders-uit-elkaar.nl kun je, door het invullen van vragen, je wensen kenbaar maken in briefvorm. De brief kun je vervolgens downloaden, afdrukken en als officieel document overhandigen aan de kinderrechter.

Vraag om hulp
Voel je je rot of zit je ergens mee? Je mag altijd om hulp vragen. Dat helpt! Ga naar iemand toe die je vertrouwt en bij wie je je goed voelt. Je ouder(s), vrienden, broers of zussen, ooms, tantes, leerkrachten, vertrouwenspersoon, trainer, vrienden van je ouders etc. Deze mensen zullen het fijn vinden om naar je te luisteren. Of om je te helpen. Dat doen ze veel liever dan machteloos toekijken!

Sommige kinderen en jongeren vinden het fijn om met hun vrienden te praten over wat ze bezighoudt, anderen praten er met hun ouders over en sommigen praten er helemaal niet over. Hoe dat voor jou werkt, maakt eigenlijk niet uit. Het kan soms fijn zijn om met iemand te praten of leuke dingen te doen die veel weet over kinderen die met een scheiding te maken hebben. Als je denkt dat dat misschien wat voor jou is, dan kun je met zo iemand een kennismakingsgesprek aangaan. Klik hier om samen met je ouders te kijken bij wie je bij jou in de buurt terecht kunt

Stel vragen
Heb je vragen? Stel die gewoon aan iemand bij wie je je fijn voelt. Veel jongeren hebben heel veel vragen. Vaak stellen ze die niet omdat ze denken dat dat niet hoort of dat het een stomme vraag is. Je hoeft niet te denken dat jouw vraag raar is. Elke vraag is goed! Je kunt alles vragen! Dat lucht op! Je kunt je vraag/vragen ook online op deze site kwijt bij Emma. Klik dan hier.

Gebruik geen alcohol en/of drugs
Als je merkt dat je alcohol en/of drugs gebruikt om je nare gevoelens te vergeten of om ze niet te voelen, dan is dat zorgelijk. Wat je ook doet, die gevoelens komen toch terug. Het is beter om erover te praten of het op te schrijven of je op een andere manier eruit te laten.
Merk je dat je alcohol en drugs gebruikt om geen nare gevoelens te hebben, praat er dan eens over. Je hoeft je er niet voor te schamen. Het is juist goed als je aan de bel trekt. Hoe eerder je dat doet, hoe makkelijker het is om ermee te stoppen.
Wil je meer weten over wat alcohol en cannabis precies met je lichaam doen, kijk dan hier. Je kunt ook online je vragen stellen Emma op deze website. Klik dan hier.

Praat erover als je slechter gaat eten en slapen
Ga je opeens slechter slapen of eten? Vertel dit dan aan je ouder(s) of iemand anders die voor je zorgt. Het helpt om erover te praten! En soms kan wat hulp of begeleiding van buitenaf je helpen om weer wat grip op je slaap- of eetpratroon te krijgen.

Maak een lijstje van mensen die je vertrouwt
Maak eens een lijstje van mensen die je vertrouwt, mensen bij wie je je goed voelt. Soms is het misschien fijn om met iemand van school te praten en een andere keer praat je bijvoorbeeld liever met je broers of zussen of vrienden. Soms kan het fijn zijn om met iemand te praten die heel dicht bij jou staat. Soms kan het ook fijn zijn om te praten met iemand die wat verder van de situatie bij jou thuis afstaat.

Zet mooie of harde of verdrietige muziek op
Soms kan het heel fijn zijn om even lekker hard muziek op te zetten. Om je boosheid of je verdriet eruit te laten bijvoorbeeld. Het maakt niet uit wat voor muziek, als het je maar helpt! Er zijn heel veel nummers geschreven die gaan over scheiden en afscheid nemen. Maar het kan ook juist fijn zijn om naar muziek te luisteren die je aan heel andere dingen doet denken.

Voorbeelden van nummers die gaan over scheiden zijn:
Family Portrait - P!nk


Stay together for the kids - Blink 182


Uit je woede
Als je boos bent, of woedend dan wil je soms dingen kapot maken. Of op iets slaan. Of heel hard schreeuwen. Je kunt dan lekker hard op je kussen slaan, buiten gaan rennen, tegen een bal trappen of tegen een boksbal slaan. Waarschijnlijk heb je zelf ook manieren bedacht om je woede te uiten zonder mensen pijn te doen of dingen stuk te maken.

Weet dat de scheiding niet jouw schuld is
Jij kunt er niets aan doen dat je ouders gaan scheiden of zijn gescheiden. Dat is iets tussen je ouders, daar kunnen jongeren nooit iets aan doen.

Laat je niet verscheuren
Misschien zegt je moeder soms nare dingen over je vader, of andersom. Of allebei. Je kunt je dan echt verscheurd voelen. Als dat bij jou gebeurt, vertel je vader of moeder dan dat je het heel rottig vindt als hij of zij dat zegt. Zeg dat je van allebei je ouders houdt en dat het pijn doet als iemand iets naars over hen zegt. Vraag of ze ermee op willen houden. Meestal doen ouders dat. Ze weten vaak niet hoe rot het voor jou is!

Vraag je ouders om te stoppen met ruzie maken
Het is heel naar als je ouders ruzie maken waar je bij bent. Vertel je ouders hoe jij je voelt als zij ruzie maken. Vaak hebben ouders helemaal niet door hoe naar dat is voor jou. Vraag of ze willen stoppen met ruzie maken. En als dat niet lukt, vraag dan of ze ergens anders ruzie willen gaan maken. Als dat ook niet lukt, ga dan zelf even ergens anders heen. Zodat je het geruzie niet hoeft te horen.

Maak een lijst met leuke dingen om te doen
Maak een lijst met dingen die je het leukste vindt om te doen. Misschien is dat voor jou wel skaten, hardlopen of dansen. Mis je je vader bijvoorbeeld erg op een bepaald moment, dan ga je even lekker skaten, dansen of een stuk hardlopen. Daarna voel je je vast weer stukken beter.

Forum en chat
Op het online platform voor jongeren www.villapinedo.nl kun je in contact komen met leeftijdgenoten met scheidende of gescheiden ouders. Je kunt ook aan chatsessies meedoen.

Wijs je ouder(s) op www.oudersvanjongehelden.nl
Op deze website vinden ouders veel informatie over jongeren en schieding, zodat ze jou (nog) beter kunnen begrijpen. Ook vinden ze er veel tips voor hoe ze jou kunnen steunen. Ze kunnen ook online vragen stellen aan een deskundige.

Maak een herinnerboek
Hierin kun je allerlei dingen schrijven, tekenen en/of schilderen over jouw leven voor de scheiding en nu. Je kunt er ook foto's inplakken. Dit helpt vaak bij het verwerken van de scheiding.

Laat nare gevoelens eruit!
Voel je je eenzaam of boos, probeer dat dan te vertellen aan iemand die belangrijk voor je is. Ga niet je gevoelens verbergen. Praten kan je opluchten. Soms wil je liever je gevoel tekenen of schilderen.
Pien (14) heeft een belangrijke tip:

Toen Caroline (nu 15) zou oud was als jij, schreef zij graag dingen op. Dat gaat bij haar makkelijker dan praten:

Ook Daniëlle (13) heeft een tip:

Elk gevoel is goed
Je mag voelen wat je voelt. Je mag boos zijn of verdrietig. Geen enkel gevoel is verkeerd. Maar probeer niet te lang boos te blijven of verdrietig. Laat het eruit en zoek dan weer afleiding bij vrienden of vriendinnen of ga lekker sporten of iets anders doen wat je leuk vindt.

Bedenk je het volgende als je je rottig voelt:
1. Bedenk hoe je je voelt. Verdrietig of boos bijvoorbeeld? Of is er nog geen woord voor?
2. Vertel jezelf dat het niet erg is dat je je zo voelt en dat het weer overgaat.
3. Probeer te ontdekken waarom je je zo voelt. Weet je het?
4. Laat je gevoel eruit. Bij iemand van je lijstje. Of schrijf het op. Of teken het of schilder het. Of ram gewoon even lekker op een groot kussen.
5. Ben je klaar? Dan is het tijd voor leuke dingen!

Bedenk dat de scheiding ook een nieuw begin is
Een scheiding is niet alleen het einde van het getrouwd zijn van je ouders. Het is ook een nieuw begin. Allebei je ouders beginnen een nieuw leven en jij net zo goed. Dat is wennen in het begin. Maar het kan ook wel spannend en leuk zijn!
Daniëlle heeft inmiddels gemerkt dat de scheiding ook leuke kanten heeft:

Foto's plaatsen op deze website
Als je hier klikt, kun je een foto plaatsen van jouw gezin voor de scheiding en jouw gezin na de scheiding.

Een gedichtje plaatsen
Maak een gedichtje over hoe het voor jou is dat je ouders gaan scheiden of gescheiden zijn en plaats het in de gedichtengallerij op deze site. Dat kan door hier te klikken.

13_18_5.jpg
Als je merkt dat je alcohol en/of drugs gebruikt om je nare gevoelens te vergeten of om ze niet te voelen, dan is dat zorgelijk.