Je ouders zijn al gescheiden

Scheiding13-18 jaarJouw rechtenJe ouders zijn al gescheiden

Afspraken kunnen veranderen
Toen je ouders gingen scheiden hebben ze in een ouderschapsplan afspraken gemaakt over waar jij woont, hoe vaak je je ouders ziet, wie er verantwoordelijk is voor jou (het ouderlijk gezag heet dat) en hoeveel alimentatie er aan wie betaald wordt. Alimentatie is geld dat je vader of moeder krijgt om voor jou te kunnen zorgen. Bijvoorbeeld voor je eten en schoolspullen. Bij het maken van deze afspraken is gekeken naar wat voor jou het beste is. Het kan dat er in de tussentijd dingen veranderen, en dat de afspraken niet meer het beste voor jou zijn. Dan kunnen afspraken veranderen. Meestal komen ouders hier samen met hun kind uit, maar soms ook niet. Dan beslist de kinderrechter. De kinderrechter vindt jouw mening belangrijk!

Jouw recht om gemaakte afspraken te veranderen
Stel dat één van je ouders gaat verhuizen, of jij gaat naar een andere school, of een van je ouders krijgt een nieuwe vriend(in) en jij wilt daar liever niet zijn, dan kunnen de gemaakte afspraken gewijzigd worden. Als je wilt dat er dingen veranderen, kun je natuurlijk het beste met je ouders daarover praten. Als je het idee hebt dat jouw ouders niet goed naar jouw wensen hebben geluisterd, kun je ook vragen of een familielid of een goede vriend(in) van je ouders je helpt. Als dat ook niet werkt, dan kun je een brief schrijven aan de rechter. De rechter stelt jouw belang voorop.

Een brief sturen
Wil je de rechter een brief sturen? Dan kan deze website je daar bij helpen: www.ouders-uit-elkaar.nl en klik op hoorrecht bij jouw leeftijdscategorie. Als je meer hulp wilt bij het schrijven van zo’n brief, kunnen de mensen van de kinderrechtswinkel je helpen. Als jij het wilt, kunnen zij zelfs met je mee naar de rechter.

Links
www.kinderrechtswinkel.nl
www.ouders-uit-elkaar.nl
www.rechtvoorjou.nl
www.rvdkjongeren.nl
Als je wilt dat er dingen veranderen, kun je natuurlijk het beste met je ouders daarover praten. Als je het idee hebt dat jouw ouders niet goed naar jouw wensen hebben geluisterd, kun je ook vragen of een familielid of een goede vriend(in) van je ouders je helpt. Als dat ook niet werkt, dan kun je een brief schrijven aan de rechter. De rechter stelt jouw belang voorop.