Vragen die je kunt hebben

Scheiding13-18 jaarJe hebt te maken met een stiefouder of stiefgezinVragen die je kunt hebben

Ik wil niet dat wij een stiefgezin gaan vormen, wat nu?
Niet alle kinderen van gescheiden ouders krijgen te maken met stiefgezinnen, maar een deel wel. Als dat gaat gebeuren is dat echt wel even schrikken. Alweer gaan er dingen veranderen en het is begrijpelijk dat je dat niet leuk vindt. Heb je al bedacht wat je er niet leuk aan vindt en waarom je het niet wilt? Het kan helpen om dat voor jezelf te bedenken en dat eens te bespreken met je ouders. Soms is het moeilijk om te bedenken waarom je het niet wilt, ook dat kan je tegen je vader of moeder zeggen. Zij kunnen jou helpen om te bedenken wat er niet leuk aan is. Zo kunnen jullie met elkaar bedenken hoe het voor jou wat beter kan worden.

Houdt mijn stiefmoeder meer van haar eigen kind dan van mij?
Dat is een vraag die heel veel kinderen en jongeren in een stiefgezin hebben. Daar is niet zomaar een antwoord op te geven. Je kunt het best eens vragen aan je stiefouder als je het wilt weten. Voor ouders zijn hun eigen kinderen heel erg bijzonder, maar jij bent waarschijnlijk ook heel bijzonder voor jouw stiefmoeder. Hoe is het eigenlijk voor jou? Jij hebt ook je eigen moeder en een stiefmoeder. Houd je meer van de één dan van de ander? En wat is er dan anders?

Nu mijn vader een nieuw gezin heeft, heeft hij dan nog wel tijd om mij te zien?
Het is erg wennen als één van je ouders een nieuw gezin krijgt. Jij hoort ook bij dat gezin, ook al woon je er misschien niet (de hele tijd). Vertel eens aan je vader dat je bang bent dat hij nu geen tijd meer voor jou heeft. Hij kan jou geruststellen.
13_18_9.jpg
Als je een vraag hebt waarop je het antwoord niet kunt vinden op deze site, mail dan naar Emma door hier te klikken.