Doen!

Scheiding13-18 jaarJe hebt te maken met een stiefouder of stiefgezinDoen!

Praten!
Vertel het aan je ouders als je verdrietig of boos bent! Misschien ben je bang dat je vader of moeder meer van de nieuwe persoon houdt dan van jou, of dat je straks je eigen kamer kwijt raakt? Probeer er met je ouders over te praten. Ouders houden het allermeest van hun eigen kinderen, dat blijft altijd!

Vraag het
Er gebeuren allemaal nieuwe dingen als je met een stiefgezin te maken krijgt. Wil je weten of jouw vader of moeder verliefd is? Of wil je weten of jullie in een nieuw huis gaan wonen en wie er dan bij jullie komen wonen? Stel dit soort vragen gewoon aan je ouders!

Doe leuke dingen met je stiefouder
Als je een stiefvader of stiefmoeder krijgt, moet je misschien wennen, maar het is vaak ook leuk. Misschien kan jouw stiefvader heel goed voetballen of kan hij goed koken. Jij kan van hem leren en jullie kunnen leuke dingen doen. Of misschien kan jouw stiefmoeder wel goed muziek maken en kan zij jou leren om muziek te maken!

Caroline vertelt over het ontmoeten van haar stiefouders. Ze keek zelfs naar de weekend uit waarin ze haar stiefmoeder zou zien.Doe leuke dingen met je ouder
Zorg dat je af en toe quality time met je vader of moeder alleen hebt. Zodat jullie met z’n tweeën zijn en tijd voor elkaar hebben.

Praat met elkaar
Praat met alle leden van het gezin over wat jullie fijn en goed vonden in jullie eerste gezin. Wat vond je fijn van hoe het vroeger was? Wat wil je dat zo blijft en misschien wil je ook wel dingen veranderen. Samen kunnen jullie praten over hoe jullie willen dat het in het nieuwe gezin is.

Een ritueel voor jullie nieuwe huis
Als jullie met het nieuwe gezin gaan samenwonen kun je dat feestelijk doen. Je kunt feestelijk iedereen een nieuwe sleutel geven of een welkomstdiner geven met alle leden van het nieuwe gezin.

Vergaderen?!
Sommige gezinnen hebben elke week of elke maand een bijzondere avond. Op zo’n avond bespreken ze wat ze fijn vinden gaan in het stiefgezin en de dingen die ze niet fijn vinden. Wat jij vindt, is belangrijk! Zo’n avond kan helpen om elkaar beter te begrijpen en om beter met elkaar om te gaan. Natuurlijk kan zo’n avond ook gezellig zijn! Jullie kunnen misschien allemaal een gerechtje voor het eten maken, of een spel met elkaar spelen. Zo leer je elkaar ook beter kennen.

Neem de tijd om elkaar te leren kennen
Jij kent jouw broers en zussen en je ouders al je hele leven. Stiefbroers/zussen of stiefouders moet je leren kennen. Het duurt een tijd voordat je elkaar echt goed kent. Meestal gaat dat vanzelf, maar het duurt wel een tijdje. Jullie kunnen elkaar bijvoorbeeld ook interviewen om elkaar beter te leren kennen, of een spel spelen waarbij je de andere gezinsleden vragen stelt.

Vertel het op school
Vertel op school dat jullie een nieuw gezin zijn. Het is fijn als in ieder geval je mentor weet hoe het bij jou thuis is.

Maak een tekening van jouw gezin
Stiefgezinnen kunnen er soms best ingewikkeld uitzien. Er zijn ineens stiefzusjes of stiefbroers, maar ook hun opa’s of oma’s, ooms en tantes, jouw opa’s en oma’s. Soms raak je helemaal de kluts kwijt. Wie is nou wie? Je kunt dan een tekening maken met alle mensen die voor jou belangrijk zijn uit jouw familie en stiefgezin.
13_18_7.jpg
Stiefbroers/zussen of stiefouders moet je leren kennen. Het duurt een tijd voordat je elkaar echt goed kent. Meestal gaat dat vanzelf, maar het duurt wel een tijdje.