Wat kun je voelen?

Scheiding13-18 jaarBelangriijk om te wetenWat kun je voelen?

(Veel) boosheid
Je kunt boos zijn op ouders, bijvoorbeeld omdat zij niet genoeg hun best hebben gedaan om de breuk te voorkomen. Of op de ouder die het initiatief tot de scheiding heeft genomen. Jongere kinderen zien vaak de scheiding als boosdoener en niet hun ouders. Tieners zien vaak hun ouders als boosdoeners. Dit gevoel is heel normaal!

Verdriet
Zowel jongens als meisjes kunnen zich verdrietig voelen. Dat is heel logisch, een scheiding is enorm ingrijpend.
Het verdriet over het feit dat je ouders niet meer bij elkaar zijn, kan na jaren nog groot zijn.
Ook Daniëlle (13) wiens ouders scheidden toen ze 8 was, kent dit gevoel:


Ook Pien (14) is 4 jaar na de scheiding nog af en toe verdrietig omdat haar ouders elkaar niet meer echt mogen. Ondanks dat ze gewoon tegen elkaar doen, voelt Pien dat ze elkaar niet echt meer aardig vinden en dat doet haar pijn:

Je kunt de neiging hebben om je verdriet te onderdrukken omdat je niet wilt dat leeftijdgenoten je kwetsbaarheid zien. Het verdriet komt er dan vaak bijvoorbeeld ’s avonds uit of op andere momenten thuis. Vaak is een ogenschijnlijk klein dingetje dan aanleiding voor hevig verdriet. Je verdriet over de scheiding wordt dan eigenlijk verplaatst.

Loyaliteit
Loyaliteitsgevoelens maken dat je het gevoel krijgt dat je moet kiezen.

Caroline is 15. Haar ouders scheidden 5 jaar geleden. Ze legt uit dat loyaliteitsgevoelens heel lastig kunnen zijn bij het maken van keuzes:


Loyaliteitsconflict
Als je ouders slecht over elkaar praten, hoe bedekt ook, veroorzaakt dat bij jou een loyaliteitsconflict. Je kunt het gevoel hebben, verscheurd te worden tussen je vader en moeder. Pien kan hier over meepraten:


Stressgevoelens
Jongeren kunnen veel last hebben van spanningen en stressgevoelens. Misschien herken jij dat ook ?

Missen
Je kunt (ook na jaren) het gezin zoals het was, missen. Dat gebeurt vooral op speciale dagen, verjaardagen bijvoorbeeld.
Pien kent dat gevoel ook:


De ouders van Rose (18) scheidden toen ze 2 was, het contact is verwaterd en sinds 3 jaar is er helemaal geen contact meer. Rose mist haar vader erg:


Sombere gevoelens
Als ‘gescheiden’ jongere kun je je somber voelen of heel lusteloos. Sommige jongeren zijn zo aangeslagen door alles wat er thuis gebeurt dat zij gedachten aan de dood hebben. Als jij dat herkent, is het goed om erover te praten met een volwassene die je vertrouwt. Het uiten van je gevoelens en gedachten kan al helpen, soms is begeleiding van een professional op dit gebied nodig. Met dit soort gedachten moet je niet alleen blijven rondlopen!

Pijn in je lichaam
Pijn in je lichaam komt ook vaak voor. Het kan vage pijn zijn waarvan je niet goed weet waar het zit. Maar ook buikpijn, hoofdpijn en misselijkheid komen bijvoorbeeld voor. Al deze gevoelens hebben te maken met het verwerken van alles wat je meemaakt. Praat er met je ouder(s) over als het lang aanhoudt. Je kunt ook naar je huisarts gaan.

Gebrek aan zelfvertrouwen
Je kunt onzekerder worden en bijvoorbeeld negatiever over zichzelf denken doordat je uit een gezin met gescheiden ouders komt.

Moeheid 
Je kunt  moe zijn in de klas omdat je minder goed slaapt. Ook alle emoties kosten veel energie. Je concentratievermogen kan hierdoor achteruit gaan. Als het goed is, gaat dat na verloop van tijd over.

Schaamte
Sommige jongeren durven niet over de scheiding te praten. Ze zijn bang om zielig gevonden te worden of raar. Misschien herken jij dat ook. Je kunt je ook schamen omdat jullie thuis zuiniger aan moeten doen als gevolg van de scheiding.

Erbij willen horen
Een jongere wil meestal graag bij de groep horen. Je wilt niet anders zijn. Maar soms voel je je misschien juist buitengesloten omdat je ouders gescheiden zijn en die van vrienden en vriendinnen niet.

Jaloezie
Als 'gescheiden' kind, kun je jaloezie ervaren als je bij leeftijdsgenoten bentr het gezin nog intact is. Dit komt voort uit verlangen en het is helemaal niet raar als je dat hebt. Praat erover, dat helpt meestal.

Opluchting
Soms is er al heel lang zoveel ruzie dat een scheiding een opluchting kan zijn.
Naast alle andere gevoelens die je kunt hebben!

Niets
Ook al hebben jongeren vaak veel verdriet van de scheiding, een verrassend groot aantal is toch in staat om door te leven als of er niets gebeurd is. Ze kunnen alle emoties opbergen totdat het veilig voelt om ze tevoorschijn te halen. Herken je dat bij jezelf? Het is niet raar dat je dat hebt. Maar het is wel belangrijk dat je op een gegeven moment dingen gaat verwerken.
Uiteindelijk komt het toch wel. En hoe harder je het onderdrukt, hoe harder en heviger het na een tijd omhoog kan springen. Vergelijk het met een pingpong bal. Hoe dieper je 'm onder water drukt, hoe harder hij naar boven komt!

Hoop
Je kunt hopen dat het weer goed komt tussen je ouders. Veel tieners hebben dat! Zelfs als hun ouders al heel lang uit elkaar zijn. Of als ze alweer een nieuwe vriend of vriendin hebben, en misschien wel kinderen met hun nieuwe vriend of vriendin.
In het volgende filmpje zie je ook dat veel kinderen en tieners de wens hebben dat het weer goed komt:

Bezorgdheid
Je kunt je zorgen maken over je ouders. Over je moeder die zo verdrietig is, over je vader omdat hij nu alleen woont en jullie zo mist. Veel tieners maken zich ook zorgen over hun broers en zussen:
Ook Daniëlle (13) kent dat gevoel:


Herken je één of meer van deze dingen die je kunt voelen? Maak je je er zorgen over? Of wil je er een vraag over stellen? Stuur dan een mail naar Emma. Zij weet veel van jongeren die met scheiding te maken hebben. Zij stuurt je dan per mail een antwoord terug. Klik hier om een vraag te stellen aan Emma.
13_18_4.jpg
Je kunt hopen dat het weer goed komt tussen je ouders. Veel tieners hebben dat! Zelfs als hun ouders al heel lang uit elkaar zijn.