Wat kun je nog meer merken?

Scheiding13-18 jaarBelangriijk om te wetenWat kun je nog meer merken?

Erg aanwezig gedrag
Tieners die met scheiding te maken hebben, kunnen heel nadrukkelijk hun aanwezigheid laten zien. Jongens doen dat wat vaker dan meisjes. Herken je dat? Je speelt de clown of werpt je op  als de leider van een groep. Soms kun je ook expres groepsactiviteiten in de war schoppen waar je niet je nadrukkelijk aanwezige stempel op kunt drukken.
Heel vervelend als je bij jezelf merkt dat je dit doet. Je kunt ervan balen en het tegelijkertijd toch blijven doen. Het is belangrijk dat je je ervan bewust bent. Het kan helpen om er met een volwassene over te praten. Het lucht op. En misschien kun je wat tips krijgen waarmee het lukt om je gedrag te veranderen.

Terugtrekken
Sommige tieners trekken zich terug en hebben (veel) minder contact met leeftijdgenoten. Misschien is dat bij jou het geval. Je merkt dat je stiller bent en minder betrokken.

Opstandig
Je kunt je meer gaan afzetten tegen volwassenen of leeftijdgenoten. Dit is ‘gewoon’ in de puberteit. Tijdens of na een scheiding kan dat gedrag nog heviger zijn; het is je verdedigingswapen!

(Te) veel rekening houden
Vooral meisjes kunnen de neiging hebben om veel rekening te houden met hun ouders.
Caroline (15) doet dit ook:

 Rose (18) heeft vanaf het moment dat haar ouders scheidden, 16 jaar geleden, (te) veel rekening gehouden met haar ouders:

 Rose hield zoveel rekening met haar ouders dat zij op een gegeven moment begon te liegen om haar ouders niet teleur te stellen:

Minder goed concentreren
Hierdoor kunnen schoolprestaties achteruit gaan. Als het goed is, gaat dit vanzelf weer over.

Slechtere schoolprestaties
Veel jongeren die in een scheiding zitten, hebben minder aandacht voor het schoolwerk dat ze moeten maken. Herken je dat? Het is heel logisch dat je tijdelijk wat minder gemotiveerd bent voor school. Je hebt zoveel aan je hoofd. Als het heel lang aanhoudt, is het verstandig om er met een volwassene over te praten. Bijvoorbeeld een van je ouders, je mentor, de vertrouwenspersoon op school, een tante of......

Weinig emoties tonen
Sommige tieners laten weinig van hun gevoelens laten zien. Heb jij dat ook? Het lijkt dan voor de buitenwereld alsof de scheiding je weinig kan schelen. Meestal is het tegendeel waar. Je weet je misschien geen raad met je gevoelens en laat je binnenkant voor wat het is. Of je sluit je erg af voor je gevoel als een soort overlevingsstratiegie.
Soms is dat een tijdje nodig. Maar het is ook belangrijk dat je je gevoel op een gegeven moment gaat toelaten. Dat je het gaat verwerken. Uiteindelijk komt het toch wel, of je het wilt of niet. En hoe harder je het onderdrukt, hoe harder en heviger het na een tijd omhoog kan springen. Vergelijk het met een pingpongbal. Hoe dieper je 'm onder water drukt, hoe harder hij naar boven komt!

Uitstellen van verdriet
Je kunt je eigen verdriet ook uitstellen als je ouder(s) door hun eigen verdriet emotioneel niet beschikbaar zijn. Je voelt je dan niet veilig genoeg om jouw verdriet te verwerken.
Is dat bij jou het geval en duurt dat al een flinke tijd? Misschien kun je er eens over praten met een volwassene die je vertrouwt. Dat lucht op! Misschien heb je wat begeleiding nodig en kan diegene je helpen om die te vinden.

Agressief
Je kunt merken dat je je agressiever gaat gedragen op school of daarbuiten. Of de neiging hebt om dingen stuk te maken. Vaak is dat gevoel sterker dan jij. Is het al gebeurd voordat je door hebt waar je mee bezig bent. Het is heel vervelend om dit bij jezelf te merken. Vaak heeft (erge) boosheid te maken met verdriet. Is het een manier om dat verdrietige gevoel te 'bestrijden'.
Als het lang aanhoudt, is het belangrijk dat je er met iemand over praat die je vertrouwt. Misschien heb je wat begeleiding nodig om weer de controle over jezelf terug te krijgen.

Spijbelen
Als je ouders gaan scheiden of zijn gescheiden, krijg je soms meer de neiging om te gaan spijbelen. Niet raar maar ook niet handig. Je haalt je hiermee alleen maar meer problemen op je hals. Praat erover met iemand die je vertrouwt. Misschien kunnen jullie samen een oplossing verzinnen.

Meer ziekteverzuim
Je kunt ook merken dat je vaker pijntjes hebt en je niet lekker voelt. En dat je dan al snel de neiging hebt om je ziek te melden. Als dit een periode gebeurt is het niet erg. Als het langer aanhoudt, is het goed om hulp te vragen bij een volwassene die je vertrouwt.

Drinken, roken, blowen
Sommige jongeren die zoiets ingrijpends meemaken als jij, gaan alcohol drinken, roken of beginnen met blowen. Of ze gaan meer gebruiken dan ze eerst deden. Alcohol, sigaretten en cannabis (dat rook je als je blowt) hebben een verdovende werking. Het betekent dat je relaxter en losser wordt. Het gebruik van deze middelen kan ervoor zorgen dat je je nare gevoelens even niet voelt. Het is heel normaal als je die gevoelens niet wilt voelen. Maar het gebruik van deze middelen is gevaarlijk. Aan roken, alcohol drinken en blowen kan je verslaafd raken. Je kunt je niet meer goed concentreren op school, je kunt gevaarlijke dingen doen onder invloed van alcohol of drugs, of dingen waar je later spijt van hebt. Het prettige effect van alcohol en drugs is snel uitgewerkt en op den duur heb je er steeds meer van nodig om datzelfde fijne gevoel te krijgen.
Na het gebruik voel je je juist slechter dan voor het gebruik. Alcohol en cannabis tasten de hersenen aan, het is slecht voor je lijf en dingen die echt belangrijk voor je zijn, kun je erdoor gaan vergeten. Zie ook :Tips.

Voor je ouder(s) zorgen
Sommige tieners (vaak meisjes) werpen zich op als steunpilaar voor hun ouder(s). 
Zij vinden het niet erg om hun vader of moeder eens te troosten.
Ook Pien heeft haar moeder af en toe getroost en vond dat niet erg:


Troost jij je ouder(s) ook wel eens? Het is logisch dat je je ouder(s) in het begin eens troost maar als dat te vaak gebeurt, is dat niet goed voor je. Je ouders blijven je ouders, jij blijft hun kind. Het is belangrijk dat zij hun zorgen delen met andere volwassenen, niet met jou. Dat kunnen vrienden zijn, familieleden of bijvoorbeeld een psycholoog.

Maak je je zorgen?
Herken je één of meer van deze dingen op deze pagina? Maak je je er zorgen over? Of wil je er een vraag over stellen? Stuur dan een mail naar Emma. Zij weet veel van jongeren die met scheiding te maken hebben. Zij stuurt je dan per mail een antwoord terug. Klik hier om een vraag te stellen aan Emma.
13_18_2.jpg
Sommige tieners laten weinig van hun gevoelens laten zien. Heb jij dat ook? Het lijkt dan voor de buitenwereld alsof de scheiding je weinig kan schelen. Meestal is het tegendeel waar.