Wat kun je denken?

Scheiding13-18 jaarBelangriijk om te wetenWat kun je denken?

Ik moet kiezen tussen mijn ouders
Als je ouders slecht over elkaar praten, kun je je verscheurd voelen. Je kunt  denken dat je moet kiezen. Bijvoorbeeld voor je moeder, zij is immers in de steek gelaten door je vader omdat hij verliefd is op iemand anders. Deze gevoelens en gedachten zijn heel gewoon. Maar jij hoeft nooit te kiezen tussen je vader of moeder. Dat is namelijk een onmogelijke keuze!
Zie ook: Tips.

Het is mijn schuld
Je kunt de neiging hebben om de schuld van gebeurtenissen bij zichzelf te leggen. Je kunt denken dat jouw (misschien wel puberale of opstandige) gedrag de scheiding heeft veroorzaakt.
Veel jongeren hebben dat. Het is belangrijk dat je weet dat jij nooit de oorzaak van de scheiding kunt zijn! Een scheiding is iets tussen ouders. Daar kunnen de kinderen nooit iets aan doen!
Daniëlle (13) heeft ook heel lang gedacht dat zij schuld had aan de scheiding van haar ouders:

 
Ik moet mijn verdriet verbergen
Als tieners merken dat hun ouders verdrietig worden als zij verdrietig zijn, kunnen ze besluiten hun eigen verdriet op te bergen. Misschien herken jij dat ook?
Ook Daniëlle heeft dit gedaan:

Liefde is niet leuk
Heel logisch dat je dat denkt als je ziet wat voor ellende de liefde teweeg kan brengen! Gelukkig houden heel veel liefdes wel stand. En vaak hadden ouders hun liefde, zelfs na een nare scheiding, toch niet willen missen!

Ik ben de scheiding
Als tiener kan een scheiding veel invloed hebben op je zelfbeeld. Het lijkt dan wel alsof je vooral ‘kind van gescheiden ouders’ bent en pas daarna iemand met bepaalde eigenschappen, interessen en kwaliteiten. Na een tijdje wordt dit als het goed is vanzelf minder!

Mijn leven wordt nooit meer leuk
Veel tieners die met scheiding te maken hebben, kunnen denken dat hun leven nooit meer leuk wordt. Heb jij dat ook?
Daniëlle heeft een tip voor je:


Maak je je zorgen?
Herken je één of meer van deze dingen die je kunt denken? Maak je je er zorgen over? Of wil je er een vraag over stellen? Stuur dan een mail naar Emma. Zij weet veel van jongeren die met scheiding te maken hebben. Zij stuurt je dan per mail een antwoord terug. Klik hier om een vraag te stellen aan Emma.

13_18_2.jpg
Veel tieners die met scheiding te maken hebben, kunnen denken dat hun leven nooit meer leuk wordt. Heb jij dat ook?