Een scheiding meemaken is heftig!

Scheiding13-18 jaarBelangriijk om te wetenEen scheiding meemaken is heftig!

Als je ouders uit elkaar gaan, is dat niet leuk. Je leven staat op zijn kop en alles is anders dan voor de scheiding. Meestal vergeet je het moment waarop je hoorde dat je ouders gingen scheiden dan ook nooit meer.
De kinderen en jongeren in het volgende filmpje weten het ook nog precies:

 
Verwerken
Met verwerken bedoelen we alles wat je kunt voelen, denken en merken bij jezelf als je ouders gaan scheiden/zijn gescheiden.

Voor het verwerken van een scheiding staat geen tijd
Bij de een duurt het verwerken van een scheiding langer dan bij de ander. De ene scheiding is de andere niet. Al je ouders nog goed met elkaar overweg kunnen en alles goed samen regelen, heb je kans dat het verwerken van de scheiding je wat makkelijker afgaat. Maar verdrietig en moeilijk is het altijd.
Als je ouders ruzie blijven maken na de scheiding en er verandert ontzettend veel voor jou, dan is het een hele toer om dat te verwerken. Het kan lang duren voor je je weer een beetje 'de oude' voelt!

Nooit helemaal klaar
Na een tijdje kun je er meestal wel goed aan wennen. En kun je vaak gewoon een gelukkig leven hebben. Maar de scheiding zal altijd bij jou horen, bij jouw leven. Je neemt de scheiding in de rest van je leven met je mee. En ook na een hele tijd kan verdriet of boosheid over de scheiding ineens tevoorschijn springen. Het verwerken van een scheiding is eigenlijk nooit helemaal klaar!

Voelen, denken en manieren van reageren
Elke tiener gaat op zijn eigen manier met een scheiding om. Toch zijn er gevoelens en gedachten en manieren van reageren, die bij veel jongeren voorkomen.

Alles is goed
Misschien herken je er maar weinig van. Dat is helemaal niet raar, want iedere jongere verwerkt een scheiding op z'n eigen manier. En elke manier is goed!

13_18_8.jpg
Na een tijdje kun je er meestal wel goed aan wennen. En kun je vaak gewoon een gelukkig leven hebben. Maar de scheiding zal altijd bij jou horen, bij jouw leven.