Tips

Scheiding10-12 jaarTips

Weet dat papa en mama van je blijven houden
Weet dat je ouders altijd van je blijven houden, ook al houden ze niet meer van elkaar. Ouders kunnen soms stoppen met van elkaar te houden. Maar ze kunnen NOOIT stoppen met van hun kinderen te houden.

Probeer mee te praten
Sommige onderwerpen, zoals geld, daar gaan je ouders over. Hou je daar maar niet mee bezig. Over andere dingen, als bijvoorbeeld het inrichten van je slaapkamer in het huis van je vader en/of moeder, kun je meedenken en meepraten.

Maak een lijstje met mensen die je aardig vindt en vertrouwt
Bijvoorbeeld je ouders, je broer of zus, je tante, oma, de buurman, je juf of meester of de moeder van je beste vriend of vriendin.....

Vraag hulp
Voel je je rottig of maak je je zorgen, vraag dan hulp aan iemand van je lijstje. Deze mensen vinden het vast heel fijn als je bij hen komt. Ze willen je vast graag helpen!

Sommige kinderen vinden het fijn om met iemand te praten of te spelen die weet hoe je omgaat met kinderen die een scheiding meemaken/ hoe je omgaat met kinderen bij wie iemand is doodgegaan. Wil jij graag met zo iemand kennismaken om te kijken of je met diegene wilt praten of spelen? Kijk dan eens samen met je vader of moeder op deze site

Stel vragen
Loop je met vragen rond waar je zelf niet uitkomt, stel die gewoon aan iemand bij wie je je fijn voelt. Vaak krijg je dan meer duidelijkheid over iets wat voor jou belangrijk is. Wees niet bang dat jouw vraag raar is, alle vragen zijn goed!

Weet dat de scheiding niet jouw schuld is
Jij kunt er niets aan doen dat je ouders gaan scheiden of zijn gescheiden. Dat is iets tussen je ouders, daar kunnen kinderen niets aan doen.

Laat je niet verscheuren
Misschien zegt mama soms nare dingen over papa, of papa nare dingen over mama. Je kunt je dan echt verscheurd voelen. Als dat gebeurt vertel je vader of moeder dan dat je het heel naar vindt als hij of zij dat zegt over jouw papa of mama. Vraag of ze ermee op willen houden. Meestal doen ouders dat. Ze weten vaak niet hoe naar het voor jou is!

Vraag je ouders om te stoppen met ruzie maken
Het is heel naar als je ouders ruzie maken. Vertel je ouders hoe jij je voelt als zij ruzie maken. Vaak hebben ouders helemaal niet door hoe naar dat is voor een kind. Vraag of ze willen stoppen met ruzie maken. En als dat niet lukt, vraag dan of ze ergens anders ruzie willen gaan maken. Als dat ook niet lukt, ga dan zelf even ergens anders heen. Zodat je het geruzie niet hoeft te horen.

Praat erover als je slechter gaat eten en slapen
Ga je opeens slechter slapen of eten? Vertel dit dan aan je vader of moeder.

Maak een lijst met leuke dingen om te doen
Maak een lijst met dingen die je het leukste vindt om te doen. Misschien is dat voor jou wel tekenen en waveboarden. Mis je je vader bijvoorbeeld erg op een bepaald moment, dan ga je even lekker tekenen of waveboarden. Daarna voel je je vast weer stukken beter.

Forum
Op de website kinderenvangescheidenouders.nl kun je op een forum in contact komen met leeftijdgenoten met scheidende of gescheiden ouders:
http://www.kinderenvangescheidenouders.nl/forum/viewforum.php?f=1

Wijs je ouder(s) op www.oudersvanjongehelden.nl
Op deze website vinden ouders veel informatie over kinderen en scheiding, zodat ze jou (nog) beter kunnen begrijpen. Ook vinden ze er veel tips voor hoe ze jou kunnen steunen. Ze kunnen ook online vragen stellen aan een deskundige.

Maak een herinnerboek
Hierin kun je allerlei dingen schrijven en tekenen over jouw leven voor de scheiding en nu. Je kunt er ook foto's inplakken en je kunt je ouders vragen om er iets in te schrijven voor jou wat met de scheiding heeft te maken. Vraag een van je ouders of een andere volwassene om hulp als je dat wilt!

Laat nare gevoelens eruit!
Voel je je eenzaam of boos, probeer dat dan te vertellen aan iemand die belangrijk voor je is. Ga niet je gevoelens verbergen. Praten kan je opluchten. Soms praat het makkelijker als je met bijvoorbeeld je moeder of vader in de auto zit of tijdens een fietstocht. Soms wil je liever je gevoel tekenen of schilderen.

Pien (14) heeft een belangrijke tip:


Toen Caroline (nu 15) zou oud was als jij, schreef zij graag dingen op. Dat gaat bij haar makkelijker dan praten:

 
Ook Daniëlle (13) heeft een tip:

Elk gevoel is goed
Je mag voelen wat je voelt. Je mag boos zijn of verdrietig. Geen enkel gevoel is verkeerd. Maar probeer niet te lang boos te blijven of verdrietig. Laat het eruit en zoek dan weer afleiding bij vrienden of vriendinnen of ga lekker sporten of iets anders doen wat je leuk vindt.

Bedenk je het volgende als je je rottig voelt:
1. Bedenk hoe je je voelt. Verdrietig of boos bijvoorbeeld? Of is er nog geen woord voor?
2. Vertel jezelf dat het niet erg is dat je je zo voelt en dat het weer overgaat.
3. Probeer te ontdekken waarom je je zo voelt. Weet je het?
4. Laat je gevoel eruit. Bij iemand van je lijstje. Of schrijf het op. Of teken het of schilder het. Of ram gewoon even lekker op een groot kussen.
5. Ben je klaar.? Dan is het tijd voor leuke dingen. Ga iets doen waarbij je na moet denken zoals een boek lezen of een spelletje met een broer of zus. Of ga bijvoorbeeld skaten of fietsen.

Bedenk dat de scheiding ook een nieuw begin is
Een scheiding is niet alleen het einde van het getrouwd zijn van je ouders. Het is ook een nieuw begin. Allebei je ouders beginnen een nieuw leven en jij net zo goed. Dat is wennen in het begin. Maar het kan ook wel spannend en leuk zijn!

Daniëlle heeft inmiddels gemerkt dat de scheiding ook leuke kanten heeft:Foto's plaatsen op deze website
Als je hier klikt, kun je een foto plaatsen van jouw gezin voor de scheiding en jouw gezin na de scheiding.

Een gedichtje plaatsen
Maak een gedichtje over hoe het voor jou is dat je ouders gaan scheiden of gescheiden zijn. Vraag een van je ouders of iemand anders die je goed kent, of hij of zij je wil helpen om het gedichtje op deze website te zetten. Dat kan door hier te klikken.

Zet mooie of harde of verdrietige muziek op
Soms kan het heel fijn zijn om even lekker hard muziek op te zetten. Om je boosheid kwijt te raken bijvoorbeeld. Misschien vind jij het juist fijn om een muziekje te luisteren waarvan je moet huilen! Het maakt niet uit wat voor muziek, als het je maar helpt!
De volgende liedjes gaan over ruzie, scheiden, afscheid nemen, verdrietig zijn of iemand missen:

Mijlenver - Kinderen voor Kinderen
Een liedje over een meisje dat haar vader bijna nooit meer ziet na de scheiding. Beluister het door hier te klikken!

Ik hou van hard - Kinderen voor kinderenMama is morgen van mij - Kinderen voor kinderen

7_9_8.jpg
Voel je je eenzaam of boos, probeer dat dan te vertellen aan iemand die belangrijk voor je is. Ga niet je gevoelens verbergen.