Wat kun je voelen?

Scheiding10-12 jaarJe hebt te maken met een stiefouder of stiefgezinWat kun je voelen?

Verdriet
Ook al heb je een nieuw gezin en kan het leuk zijn, het blijft meestal verdrietig dat je ouders niet meer samen zijn. Dat is heel normaal en dat mag ook! Na een tijdje kun je meestal goed wennen aan het nieuwe, samengestelde gezin. Je verdriet over jouw gezin zoals het ooit was, zal waarschijnlijk nooit helemaal verdwijnen. Maar een nieuw gezin brengt vaak ook weer goeie dingen met zich mee.

Sterre moest erg wennen aan haar stiefmoeder en aan het feit dat haar vader een nieuwe vriendin had. Ze kan het gelukkig goed vinden met haar stiefzus.Schaamte
Je kunt je flink schamen als je ouders zich verliefd gedragen naar hun nieuwe partner. Kussen in jouw bijzijn bijvoorbeeld. Dat is heel normaal. Het kan goed zijn om je ouder en de nieuwe partner te vertellen dat het jou in verlegenheid brengt als ze dat doen. Misschien kunnen ze er dan een beetje rekening mee houden.

Schuldig
Soms kan het lastig zijn om plezier te hebben in je stiefgezin. Bijvoorbeeld omdat je je schuldig voelt naar je andere ouder die op dat moment misschien wel alleen is of zich niet goed voelt. Dat is heel gewoon. Probeer te bedenken dat je andere ouder niets liever wil dan dat het goed gaat met jou. Dat jij plezier kunt hebben. Ook al is hij of zij zelf verdrietig.
7_9_8.jpg
Soms kan het lastig zijn om plezier te hebben in je stiefgezin. Bijvoorbeeld omdat je je schuldig voelt naar je andere ouder die op dat moment misschien wel alleen is of zich niet goed voelt.