Wat kun je denken?

Scheiding10-12 jaarJe hebt te maken met een stiefouder of stiefgezinWat kun je denken?

Ik moet mijn vader/moeder delen
Misschien zijn je ouders al lange tijd of misschien pas korte tijd uit elkaar. Je hebt in ieder geval een tijdje alleen met één van je ouders en je broers/zussen gewoond. Je hoefde de aandacht van je vader of moeder niet te delen met de partner van je ouder. Daar kan verandering in komen als je vader of moeder een nieuwe relatie krijgt. Je vader of moeder wil ook tijd doorbrengen met de nieuwe partner en heeft minder tijd voor jou. Dat is vaak jammer en dat kan ook best moeilijk zijn.

Sterre vindt het jammer dat het nooit meer voorkomt dat ze alleen met haar vader iets doen. Ze zijn altijd met het hele stiefgezin.


Hij is mijn vader niet!/zij is mijn moeder niet!
Als een van je ouders een nieuwe partner krijgt en daarmee gaat samenwonen, verandert er veel. De nieuwe partner bepaalt ineens ook mede de regels en bemoeit zich misschien ook wel met de opvoeding. Veel kinderen hebben er veel moeite mee als een stiefouder ze 'opvoedt'. Herken je dat? Praat erover met je ouder zijn of haar partner. Samen kom je er vaak wel uit.

Pien legt uit wat er voor haar anders is als haar moeder boos op haar wordt en als haar stiefvader boos op haar wordt.Mijn ouders komen nu echt niet meer bij elkaar
Bijna alle kinderen met gescheiden ouders hopen dat hun ouders toch nog bij elkaar komen. Ook al weten ze dat het niet gebeurt, ze hopen het toch! Zelfs als ze al veel ouder zijn, hebben ze diep van binnen nog die hoop. Dat is heel erg normaal. Als een van jouw ouders opnieuw verliefd wordt, kan je daar erg verdrietig van worden. Ineens realiseer je je weer dat jouw vader en moeder echt niet meer bij elkaar komen. Dat kan een heel rot gevoel geven. Praat er over met iemand die je vertrouwt, dat helpt!

Mijn ouder zonder partner is zielig
Veel kinderen vinden het zielig voor de ouder die overblijft zonder (stief)gezin. Zij zijn bang om hun vader of moeder verdrietig te maken als ze vertellen over hun stiefgezin of over de nieuwe vriend(in) van hun vader of moeder. Ze willen daarom niet altijd vertellen als ze het leuk hebben. Herken je dat? Het is heel normaal dat je je vader of moeder niet verdrietig wilt maken, maar het is ook goed om er met allebei je ouders over te praten. Het is fijn om aan je vader en moeder te vertellen wat er in je leven speelt en daar horen de leuke en niet leuke kanten van het stiefgezin ook bij. Als je bang bent om je ouders verdrietig te maken door wat je ze vertelt, zeg dat dan eens tegen hem of haar. Je zult zien dat het helpt als je dat zegt.
7_9_3.jpg
Als een van jouw ouders opnieuw verliefd wordt, kan je daar erg verdrietig van worden. Ineens realiseer je je weer dat jouw vader en moeder echt niet meer bij elkaar komen.