Waar kun je mee te maken krijgen?

Scheiding10-12 jaarJe hebt te maken met een stiefouder of stiefgezinWaar kun je mee te maken krijgen?

Verhuizen
Als een ouder gaat samenwonen met een nieuwe partner, gaan jullie misschien wel verhuizen. Diegene kan bij jullie intrekken, of jullie trekken bij diegene in. Of misschien verhuizen jullie met z’n allen naar een heel nieuw huis. Misschien moet je naar een andere school, maar misschien ook wel niet. Misschien krijg je een nieuwe kamer of een groter huis. Dit soort grote veranderingen is heel ingrijpend. Ze kunnen veel invloed hebben op hoe je je voelt.

Stiefbroers/zussen
Misschien heeft de nieuwe partner van jouw vader of moeder ook wel kinderen. Die kinderen kunnen bij jullie in huis komen wonen, of je ziet ze in het weekend als ze op bezoek komen. Het is ineens drukker in huis, want er wonen meer mensen. Aan samenwonen met nieuwe mensen moet je wennen. Iedereen heeft zijn eigen maniertjes en gewoontes. Je moet je aan elkaar aanpassen en dat gaat niet zo een, twee, drie. Jullie zullen vast een keer ruzie krijgen, maar dat zal minder worden en het kan ook leuk zijn om met nieuwe mensen te wonen. Misschien krijg je een oudere stiefzus met wie je kan gaan winkelen, of vind je het leuk om je kleine stiefbroertje te spelen, of heeft je stiefbroer leuke vrienden met wie jij het ook goed kunt vinden? Het kan ook zijn dat je dat helemaal niet leuk vindt. Dat hoort er ook bij. Het heeft tijd nodig om aan elkaar te wennen.

Nieuwe regels in huis
Als jullie gaan samenwonen met nieuwe mensen gelden er waarschijnlijk nieuwe regels in huis. Elk gezin kent zijn eigen regels. Misschien mochten jouw stiefbroer of stiefzus zo lang computeren als ze wilden en mocht jij 2 uur per dag. Of misschien mocht jij overdag tv kijken, maar je stiefbroer of stiefzus niet. Jullie kunnen met elkaar nieuwe afspraken en regels maken. Sommige regels zullen voor jullie allemaal gelden en andere regels alleen voor jou en niet voor je stiefbroers of zussen, of andersom. Het kan ook zijn dat er in het (stief)gezin bij je moeder weer andere regels gelden dan in het (stief)gezin bij je vader. Dat kan behoorlijk verwarrend zijn!

Er komt een baby
Als een van je ouders een nieuwe relatie heeft, gebeurt het soms dat zij samen een kindje willen. Dat wil niet zeggen dat ze niet genoeg hebben aan jou. Elk kind is heel erg speciaal voor een vader en moeder. Jij blijft even bijzonder en belangrijk voor jouw vader of moeder.
De meeste kinderen vinden het eerst een raar idee als er een baby komt, maar vaak vinden ze het na een tijdje ook een leuk idee dat ze een broertje of zusje krijgen!
Was je altijd de jongste thuis, dan ben je dat niet meer als er een baby komt. Dat kan soms best jammer zijn. Vertel het aan je ouders als je dat jammer vindt. Je wordt ineens de grote broer of zus van het babietje. Dat kan ook heel leuk zijn!
7_9_8.jpg
Het kan zijn dat er in het (stief)gezin bij je moeder weer andere regels gelden dan in het (stief)gezin bij je vader. Dat kan behoorlijk verwarrend zijn!