Wat kun je voelen?

Scheiding10-12 jaarBelangrijk om te wetenWat kun je voelen?

Boos
Je kunt boos zijn op je ouders omdat ze uit elkaar zijn gegaan of vooral boos op de ouder die wil gaan scheiden. Je kunt je ook boos voelen als je ouders veel ruzie maken. Dit is heel logisch en gewoon!

Verdrietig
Je kunt je verdrietig voelen. Van het ene op het andere moment kan je in huilen uitbarsten. Maar soms zit verdriet ook van binnen. Anderen zien of merken het niet aan je.
Als je afscheid moet nemen van je vader of moeder, kun je je ook heel verdrietig voelen.

Baukje (12) heeft dat als ze bij haar vader weggaat:

 Missen
Als je bij je vader bent, kun je je moeder heel erg missen. Of een beetje. En als je bij je moeder bent, mis je misschien je vader heel erg. Of een beetje.
Je kunt ook het gezin missen zoals het was.

Net zoals Jesse (14):Het missen wordt vaak na verloop van tijd wel minder. Maar op bepaalde momenten blijft het gevoel van missen terugkomen.

Op verjaardagen bij voorbeeld, dat heeft Daniëlle (13) ook:

 In de steek gelaten
Je kunt je in de steek gelaten voelen door de ouder die het huis uit is gegaan. Het is heel gewoon als je dat voelt.

Onveilig
Er verandert veel als je ouders scheiden. Niet alleen in het eerste jaar maar ook daana. Een van je ouders gaat ergens anders wonen. Misschien ga je zelf ook wel verhuizen. En naar een andere school. Misschien heb je weinig contact meer met een helft van de familie. Misschien hebben jullie veel minder geld te besteden dan voor de scheiding. Allemaal grote veranderingen die een heel onveilig gevoel kunnen geven!

Verscheurd tussen je ouders
Als je vader verdrietig is en je troost hem, dan kan je bang zijn dat je moeder dat eigenlijk niet goed vindt. Alsof je je moeder hiermee eigenlijk een beetje in de steek laat. Dit gevoel kan je natuurlijk omgekeerd ook hebben als je je moeder troost. Dit is heel logisch!

Je kunt je ook verscheurd voelen als je ouders onaardig over elkaar praten. In jou zit een stuk van allebei je ouders. En als de ene ouder iets onaardigs zegt over jouw andere ouder, dan voelt dat een beetje alsof ze het over jou zeggen. En dat is een naar gevoel, Dat gevoel heet met een moeilijk woord: loyaliteitsconflict.

Pien is veertien. Haar ouders scheidden toen ze tien was. Ook zij kent dat gevoel:

 Bang
Je kunt bang zijn dat als papa het huis uit gaat, mama ook weg zal gaan. Of dat er iets ergs met een van je ouders gebeurt. Of voor alle veranderingen die misschien nog gaan komen. Veel Jonge Helden kennen het gevoel van bang zijn.

Alleen
Je kunt je soms alleen voelen. Bijvoorbeeld omdat de ouder bij wie je het meeste woont het nu veel drukker heeft. Dit is heel vervelend maar wel normaal!

Moe
Het is niet zomaar wat, wat je meemaakt. En dat kost heel veel energie. Veel meer dan een voetbalwedstrijdje spelen of een stuk fietsen. Het is dus heel gewoon als je vaker moe bent, dan voordat je ouders gingen scheiden.

Bezorgd om je ouders
Je kunt je zorgen gaan maken over je ouders. Je vraagt je bijvoorbeeld af of je moeder wel alleen voor jullie kan zorgen. En je vraagt je misschien af of je vader wel voor zichzelf kan koken of de was kan doen.

Opgelucht
Soms vind je het misschien fijn dat de ruzies over zijn of minder vaak voorkomen. Dit is heel helemaal niet raar!

Sterre was ook blij dat er geen ruzies meer waren:

Schamen
Op school durf je misschien niet over de scheiding te praten. Je wilt misschien niet zielig gevonden worden of raar. Misschien schaam je je ook omdat er thuis bijvoorbeeld minder geld uitgegeven kan worden dan eerst. Dat hebben heel veel Jonge Helden!

Hoop
Je kunt hopen dat het weer goed komt tussen je ouders. Veel kinderen hebben dat! Zelfs als hun ouders al heel lang uit elkaar zijn. Of als ze alweer een nieuwe vriend of vriendin hebben, en misschien wel kinderen met hun nieuwe vriend of vriendin. Je doet soms ook je best je ouders op de een of andere manier weer bij elkaar te brengen. 

In het volgende filmpje zie je ook dat veel kinderen en tieners de wens hebben dat het weer goed komt:

 

Herken je een of meer van deze dingen die je kunt voelen? Maak je je er zorgen over? Of wil je er een vraag over stellen? Stuur dan een mail naar Emma. Zij weet heel veel van Jonge Helden en zij stuurt je dan per mail een antwoord terug. Klik hier om een vraag te stellen aan Emma.
  

7_9_3.jpg
 
Op school durf je misschien niet over de scheiding te praten. Je wilt misschien niet zielig gevonden worden of raar.