Afscheid nemen in stukjes

Scheiding10-12 jaarBelangrijk om te wetenAfscheid nemen in stukjes

Als je ouders uit elkaar gaan, is dat niet leuk. Je leven staat op zijn kop en alles is anders dan voor de scheiding. Meestal vergeet je het moment waarop je hoorde dat je ouders gingen scheiden nooit meer.

De kinderen en jongeren in het volgende filmpje weten het ook nog precies:


Na een tijdje kun je er vaak wel goed aan wennen. En kun je vaak gewoon een gelukkig leven hebben. Maar de scheiding zal altijd bij jou horen, bij jouw leven. Je neemt de scheiding in de rest van je leven met je mee. En ook na een hele tijd kunnen verdriet of boosheid over de scheiding ineens tevoorschijn springen.

Ieder kind gaat op zijn eigen manier met een scheiding om. Maar sommige gevoelens en gedachten en manieren van reageren komen bij veel kinderen van jouw leeftijd voor. Soms weet je niet eens wat je voelt of denkt. Je weet alleen dat het niet fijn is. Heb jij dat ook wel eens?

Je zult ook heus niet de hele tijd verdrietig zijn. Het verdriet is er en dan is het weer weg. Je kunt plotseling heel verdrietig zijn en even later ren je al weer vrolijk naar buiten om met vrienden of vriendinnen te gaan spelen. Je neemt eigenlijk in kleine stukjes afscheid van het ‘gezin met twee ouders in één huis’ waarin je opgroeide.
 

7_9_8.jpg
 
Je neemt eigenlijk in kleine stukjes afscheid van het ‘gezin met twee ouders in één huis’ waarin je opgroeide.