Vragen die kunt hebben

Overlijden van een dierbare7-9 jaarHij of zij gaat overlijdenVragen die kunt hebben

Ik heb een paar maanden geleden ‘val dood’ gezegd tegen mijn zusje. Er was toen nog niks met haar aan de hand. Behalve dat ze heel vervelend deed. Nu heeft ze leukemie en ze gaat zeker dood. Ik voel me zo rot omdat ik dat toen heb gezegd! Wat moet ik doen?

Jouw zusje gaat niet dood omdat jij dat hebt gezegd. Ze gaat dood omdat ze de enorme pech heeft dat ze deze verschrikkelijke ziekte heeft gekregen. Iedereen roept weleens zoiets tijdens een ruzie, dat is helemaal niet erg.
Het is trouwens niet raar dat je dit denkt, veel kinderen die iemand gaan verliezen, hebben dat. Ze denken dat ze iets hebben gedaan waardoor het komt. Of juist iets niet hebben gedaan. Het is dus niet gek dat je dit denkt maar het KLOPT NIET! Jij kunt er helemaal niets aan doen dat je zusje zo ziek is en dood gaat!


Juf vraagt elke dag hoe het gaat met mama. Het is een hele lieve juf. Maar ik vind het eigenlijk niet fijn dat ze er steeds over begint. Ik wordt er verdroetig van. 1 keer in de week vind ik wel genoeg. Wat moet ik doen?

Juf wil jou graag steunen en is benieuwd hoe het met je gaat, dat is heel lief van haar. Zij weet alleen niet op welke manier ze dat het beste kan doen. Elk kind is weer anders! Het is daarom een goed idee dat je juf vertelt dat je het heel lief vindt dat ze steeds vraagt hoe het gaat. En vertel haar dan ook dat je verdrietig wordt als je het er over hebt en dat je dat niet altijd fijn vindtt. Zeg haar dan dat je het nog fijner zou vinden als ze 1 keer in de week vraagt hoe het gaat. Juf vindt het vast fijn als je dat aan haar vertelt!
4_6_.jpg

Als je een vraag hebt waarop je het antwoord niet kunt vinden op deze site, mail dan naar Emma door hier te klikken. Zij weet heel veel van Jonge Helden en kan je vraag vast beantwoorden. Meestal is het fijn als je vader of je moeder of een andere volwassene je helpt bij het sturen van een mail.