Niet doen!

Overlijden van een dierbare7-9 jaarHij of zij gaat overlijdenNiet doen!

Neem niet de taak van één van je ouders over
Je kunt niet de taak van de ouder die ziek is, overnemen. Natuurlijk mag je best wat vaker helpen maar niet teveel! Dat is niet de taak van kinderen!.

Je gevoelens voor jezelf houden
Zit je ergens mee? Voel je je boos of verdrietig, bang of alleen, of nog anders? Vertel het aan iemand die je lief vindt. Het is heel naar om je in je eentje rot te voelen. Grote mensen weten dat en vinden het helemaal niet gek dat je je rot voelt! Ze willen graag horen wat je voelt en je geruststellen en troosten als je dat wilt.

Denken dat het jouw schuld is
Veel kinderen die meemaken dat iemand dood gaat denken dat het hun schuld is. Het is nooit jouw schuld! Jij kunt er niets aan doen dat iemand dood gaat! Als je je schuldig voelt, vertel het eens aan iemand die je vertrouwt! Erover praten helpt echt!

Houd je zorgen niet voor jezelf
Als je je zorgen maakt om iets, vertel het dan aan iemand. Het maakt niet uit waar het over gaat. Het is heel rot om je in je eentje zorgen te maken. Grote mensen weten dat. Ze vinden jouw zorgen niet gek! Ze kunnen je helpen als je je zorgen vertelt. Dat lucht op!

Niks vragen
Als je iets wilt weten, vraag het dan! Grote mensen kijken daar niet van op. Het is juist heel normaal dat je vragen hebt. Rare vragen bestaan niet! Vaak lucht het op als je antwoord hebt. Soms is er geen antwoord maar ook dan is het fijn als je je vraag eruit hebt kunnen laten!

Denken dat huilen kinderachtig is
Sommige kinderen denken dat ze niet mogen huilen. Als iemand doodgaat is dat heel verdrietig. Het is helemaal niet kinderachtig om te huilen! Het is heel gezond en goed! Zelfs voor grote mensen.

Bang zijn om je ouders verdrietig te maken
Je hoeft daar niet bang voor te zijn. Ouders zijn net als kinderen verdrietig, soms komt dat door iets wat iemand anders zegt of door wat jij zegt. Dat geeft niet, het verdriet moet er toch uit! Het kan fijn zijn om samen verdrietig te zijn. Maar als je dat niet wilt, hoeft dat niet! En als papa of mama verdrietig is, kunnen ze jou nog steeds troosten!


4_6_3.jpg

Sommige kinderen denken dat ze niet mogen huilen. Als iemand doodgaat is dat heel verdrietig. Het is helemaal niet kinderachtig om te huilen!