Vragen die je kunt hebben

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHij of zij is langer dan 1 jaar geleden overledenVragen die je kunt hebben

Mijn vader heeft nu, twee jaar na de dood van mijn moeder, een nieuwe vriendin. Ik vind dit niet leuk en ben soms heel boos op hem. Maar als mijn oma iets vervelends over hem zegt kan ik dit niet hebben. Is dat niet gek?

Nee, dat is heel normaal. Hij is en blijft je vader van wie je veel houdt, ook al doet hij nu dingen die jij niet fijn vindt. Jij mag mopperen maar als iemand anders lelijke dingen over je vader zegt dan voel je onmiddellijk dat je hem wilt verdedigen. Je bent echt volkomen normaal!


Mijn vriendinnen hebben bijna allemaal vriendjes. Ik moet er niet aan denken. Mijn vriendinnen vinden dat gek want zij vinden jongens leuk. Ik kan er ook niet met mijn moeder over praten want die is overleden toen ik zeven was.

Misschien is het raadzaam om er eens met iemand over te praten. Misschien met je vader of een andere volwassene die je vertrouwt. Mogelijk heeft de dood van je moeder er iets mee te maken. Zou het kunnen dat je heel bang bent om weer iemand kwijt te raken als je verkering krijgt? Zoals je ook je moeder bent kwijtgeraakt? De angst om weer dat verdriet en die pijn te voelen kan mogelijk van invloed zijn op de keuzes die je nu maakt. Praat erover met iemand, je zult merken dat het oplucht!


Heb jij een vraag of heb je advies nodig? Je kunt terecht bij Emma en haar team van deskundigen op het gebied van jongeren en rouw. Klik hier om online je vraag te stellen.
13_18_8.jpg

Als je een vraag hebt waarop je het antwoord niet kunt vinden op deze site, mail dan naar Emma door hier te klikken.