Niet doen!

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHij of zij is langer dan 1 jaar geleden overledenNiet doen!

De taken van een volwassene op je nemen
Het is normaal dat jongeren wat taken in het huishouden doen. Of dat zij af en toe op een jonger broertje of zusje passen. Maar het is niet normaal als jongeren zo veel bezig zijn met deze taken dat er geen tijd meer is voor hun schoolwerk, vrije tijd en vrienden. Toch gebeurt het heel vaak dat jongeren die een gezinslid verloren, denken dat ze geen plezier meer mogen maken. Dat ze moeten zorgen voor hun gezinsleden. Herken jij dat? Het is natuurlijk fijn voor je ouders (en misschien ook voor jezelf) als je af en toe wat zorgtaken op je neemt. Maar het is en blijft de taak van de ouder(s) om te zorgen voor hun kinderen, ook voor jongeren. Of zij kunnen hulp inroepen van bijvoorbeeld familie en vrienden.
Heb je het gevoel dat mensen meer van je verwachten dan goed voelt voor jou, praat er dan eens met iemand over!

Gevoelens binnenhouden of wegdrukken
Hou je gevoelens niet koste wat kost voor jezelf. Het kan heel erg opluchten als je ze deelt met iemand die je vertrouwt! Probeer je gevoel ook niet weg te drukken. Uiteindelijk komen die gevoelens toch wel naar boven. Net als een pingpongballetje dat je onder water drukt. Als je hem op een onbewaakt moment loslaat, schiet hij met volle kracht eruit!
Probeer je gevoel te delen met anderen door erover te praten. Vind je het moeilijk om te praten, probeer dan eens op te schrijven hoe je je voelt. Of maak er een tekening of schilderij van.

Alcohol en drugs gebruiken
Als je merkt dat je alcohol en/of drugs gebruikt om je nare gevoelens te vergeten of om ze niet te voelen, dan is dat zorgelijk. Wat je ook doet, die gevoelens komen toch terug. Het is beter om erover te praten of je op een andere manier te uiten. Merk je dat je alcohol en drugs gebruikt om geen nare gevoelens te hebben, praat er dan eens over. Je hoeft je er niet voor te schamen. Het is juist goed als je aan de bel trekt. Hoe eerder je dat doet, hoe makkelijker het is om ermee te stoppen. Wil je weten of jouw gebruik zorgwekkend is dan kun je hier een test doen: http://www.jellinek.nl/behandeling/alle_behandelingen/jongeren/. Op deze pagina kun je ook specifieke hulp krijgen voor alcohol en cannabis problemen. Wil je meer weten over wat alcohol en cannabis precies met je lichaam doen, klik dan hier: http://www.alcoholendrugsinbeeld.nl/drugsinfo.

Denken dat het jouw schuld is
Veel jongeren waarbij iemand dood is gegaan, denken dat het hun schuld is. Het is nooit jouw schuld! Jij kunt er niets aan doen dat iemand dood is! NOOIT! Als je je schuldig voelt, probeer dan eens met iemand erover te praten. Praten helpt echt, het lucht op.

13_18_5.jpg

Als je merkt dat je alcohol en/of drugs gebruikt om je nare gevoelens te vergeten of om ze niet te voelen, dan is dat zorgelijk.