Vragen die je kunt hebben

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHij of zij is kort geleden overledenVragen die je kunt hebben

Ik had nooit verwacht dat mijn vader dood zou gaan. Ik ben nu zo bang dat er nog meer mensen dood gaan van wie ik hou. Is dat gek?

Nee, dat is niet gek, dat hebben heel veel jongeren die dit meemaken. Je moet er langzamerhand weer vertrouwen in krijgen dat niet alle mensen om je heen doodgaan. Anders durf je geen relaties meer aan te gaan omdat je bang bent dat je weer in de steek gelaten wordt. Als je er erg mee worstelt, praat er dan met iemand over die je vertrouwt. Het helpt altijd als je je zorgen tegen iemand kunt uitspreken.


Ik heb mijn moeder een jaar geleden verloren. Mijn vader is hartstikke lief en verwent me enorm. Ik was echt een mama’s kind, soms heb ik het idee dat hij mijn liefde wil kopen. Wat kan ik doen?

Je kunt tegen je vader zeggen dat je ook van hem houdt als hij niet steeds met cadeaus aan komt zetten. Ook al hield je veel van je moeder, dat betekent nog niet dat je niet om je vader geeft. Blijkbaar is hij daar onzeker over. Of hij kan je rouw niet aanzien. Dan kun je vertellen dat zelfs het mooiste cadeau er niet voor kan zorgen dat je niet meer over je moeder rouwt.


Heb jij een vraag of heb je advies nodig? Je kunt terecht bij Emma en haar team van deskundigen op het gebied van jongeren en rouw. Klik hier om online je vraag te stellen.
13_18_2.jpg

Als je een vraag hebt waarop je het antwoord niet kunt vinden op deze site, mail dan naar Emma door hier te klikken.