Vragen die je kunt hebben

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHij of zij heeft zelf een einde gemaakt aan het levenVragen die je kunt hebben

Mijn (half)broer heeft 6 maanden geleden zelfmoord gepleegd. Ik heb het idee dat mensen mij raar of eng vinden als ik dat vertel. Ze zeggen dan meestal niks meer en ik merk dat ze me uit de weg gaan daarna. Zelfs aan mijn vriendinnen merk ik dat ze me anders behandelen, alsof het besmettelijk is ofzo. Daarom praat ik er nooit meer over terwijl ik wel veel behoefte heb om het erover te hebben. Wat kan ik doen?

Wat zul je je eenzaam voelen! Mensen (jong en oud) vinden het vaak moeilijk om met het verdriet van een ander om te gaan. Bijvoorbeeld na een overlijden. En als dat overlijden het gevolg van zelfdoding is, vinden mensen het vaak nog moeilijker en enger. Je kunt je vriendinnen uitleggen hoe het voor jou voelt dat zij zo doen. En wat je juist prettig zou vinden. Grote kans dat ze het begrijpen en jou juist graag willen steunen. Er is ook een website over zelfdoding waar je als jongere terecht kan. je kunt bellen met iemand, chatten, emailen of deelnemen aan een forum: http://www.113online.nl/nabestaanden/jongeren. Veel sterkte en succes!


Heb je ook een vraag rondom zelfdoding van iemand die belangrijk voor je was? Je kunt terecht bij Emma en haar team van deskundigen op het gebied van jongeren en rouw. Klik hier om online je vraag te stellen.
13_18_8.jpg

Als je een vraag hebt waarop je het antwoord niet kunt vinden op deze site, mail dan naar Emma door hier te klikken.