Belangrijk om te weten

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHij of zij heeft zelf een einde gemaakt aan het levenBelangrijk om te weten

Een hele grote schok
Soms gebeurt het dat iemand zelf beslist dat hij of zij niet meer wil leven. Het leven is dan zo moeilijk geworden dat hij of zij niet meer verder kan leven. Dat is een hele grote schok voor de volwassenen en jongeren die veel van diegene houden! Ze hebben het meestal niet zien aankomen.

Het beste woord
Sommige mensen noemen het zelfmoord, anderen zelfdoding of suïcide. Wat vind jij het beste woord?

Je bent niet de enige
Als zoiets ergs bij jou is gebeurd, denk je misschien wel eens dat je de enige bent.
Maar dat is niet zo! Elke dag zijn er een paar kinderen en jongeren in Nederland die meemaken dat hun vader, moeder, zus of broer zelf een einde maakt aan zijn of haar leven. Je kunt hierover ook lezen in het boek Om alles wat er niet meer is.

Je kunt hier wat lezen over wat je kunt denken en voelen als iemand een einde aan zijn of haar leven heeft gemaakt:

Waarom?
Veel jongeren vragen zich af waarom iemand het heeft gedaan. Het is heel moeilijk om te snappen waarom iemand niet meer wil leven. Hij of zij had toch hele lieve kinderen? En veel vrienden en lieve familie? Het is heel logisch dat je niet snapt waarom het is gebeurd! Meestal denkt iemand die een einde aan zijn leven maakt dat jullie beter af zijn als hij of zij er niet meer is. Hij of zij kan niet meer goed nadenken. Misschien was dat ook zo bij degene die zo belangrijk voor jou was. Het is goed om daarover te praten met mensen. Je kunt al je vragen eruit laten. Ook al weten volwassenen het antwoord meestal ook niet, het helpt al heel erg als je het erover kunt hebben!

Boos
Veel jongeren worden heel boos en voelen zich in de steek gelaten. Ze vinden het gewoon niet eerlijk dat iemand voor altijd bij ze is weg gegaan. Misschien heb jij dat ook, dat is heel gewoon!

Schuld
Vaak voelen jongeren zich schuldig aan de zelfdoding van hun ouder of broer of zus. Ze denken dan dat zij er iets aan kunnen doen dat iemand zelf een einde een het leven heeft gemaakt. Dat ze iets wel of niet hadden moeten zeggen of doen. Of dat ze diegene hadden kunnen tegenhouden.
Heb jij dat ook wel eens? Het is gewoon dat je dat denkt. Maar iemand maakt nooit een einde aan zijn leven door iets wat jij hebt gedaan of gezegd. Nooit!
Iemand doet dat omdat hij psychisch heel ernstig ziek is, al heel lang heel somber is en nergens meer van kan genieten of al heel lang hele grote problemen heeft.
Het is heel goed om aan iemand die je vertrouwt, te vertellen over dit soort gedachten van schuld. Dan ben je niet alleen met die moeilijke gedachten en gevoelens. En diegene kan je uitleggen dat jij er echt helemaal niets aan kunt doen!

Schamen
Soms schamen jongeren zich.
Omdat hun vader, moeder, broer of zus of iemand anders die ze goed kennen, zelf een einde aan het leven heeft gemaakt.
Omdat degene die nu dood is, niet altijd goed voor ze was.
Omdat hij of zij al psychisch ziek was.
Omdat anderen er geheimzinnig over doen.
Omdat.....
Misschien heb jij dat ook.? Dat is heel gewoon maar echt niet nodig. Jij hoeft je niet schamen voor de manier waarop degene dood is gegaan die zo belangrijk voor je was. Je mag er gewoon over praten.

Spijt
Soms heb je spijt van iets van je hebt gedaan of gezegd. En dan kun je geen sorry meer zeggen tegen degene er niet meer is. Dat is heel naar.
Het helpt om op te schrijven of te tekenen waar je spijt van hebt, misschien wil je er sorry bij tekenen of schrijven.

Opluchting
Soms voel je je ook opgelucht. Soms is iemand al heel lang ziek. Of iemand heeft al heel erg lang hele grote problemen.
Dan moeten jongeren soms ook voor hun ouders zorgen. Het kan het een hele opluchting zijn als dat niet meer hoeft!
Misschien denk je dat het raar is maar het is heel normaal als je je opgelucht voelt!! Echt waar, dat is heel gewoon!

Je kunt nog meer lezen over hoe je je kunt voelen, wat je kunt denken en merken bij de andere kopjes: Hij of zij is kort geleden overleden en Hij of zij is langer dan 1 jaar geleden overleden. Daar staan ook heel veel tips voor wat je kunt doen en wat je beter niet kunt doen.

Emma
Je ook in een mail een vraag stellen aan Emma en haar collega’s. Zij weten heel veel van Jonge Helden. Jongeren zoals jij die ook hebben meegemaakt dat iemand die heel belangrijk voor ze was, een einde aan zijn of haar leven heeft gemaakt.


13_18_4.jpg

Soms heb je spijt van iets van je hebt gedaan of gezegd. En dan kun je geen sorry meer zeggen tegen degene er niet meer is. Dat is heel naar.