Vragen die kunt hebben

Overlijden van een dierbare13-18 jaarHij of zij gaat overlijdenVragen die kunt hebben

Mijn moeder heeft kanker en kan niet meer behandeld worden. De prognose van de artsen is dat zij nog 3 weken tot 3 maanden te leven heeft. Ik weet het nu 3 dagen maar heb het idee dat het niet echt waar is. Ik voel er niks bij. Is dat niet raar?

Nee hoor dat is niet raar. Het kan wel even duren voordat je echt gaat beseffen wat het voor je betekent. Voordat je de gevoelens gaat voelen die erbij horen. Dat komt vanzelf, of heel geleidelijk of van het ene moment op het andere. Sterkte!


Ik zou na de zomervakantie op kamers gaan, maar ik weet niet meer of ik dat wel moet doen. Mijn vader heeft namelijk net te horen gekregen dat hij longkanker is en niet meer behandeld kan worden.

Als een gezinslid ineens ernstig ziek wordt en zal gaan overlijden betekent dat heel veel verandering. Alles wat altijd zo vanzelfsprekend was, is dat ineens niet meer. Vaak hebben jongeren het gevoel dat ze taken van de ernstig zieke ouder of broer of zus moeten overnemen. Dat geeft veel extra verantwoordelijkheid. Het is niet de taak van jongeren om verantwoordelijk te zijn voor het gezin. Op kamers gaan betekent ook een grote verandering, maar hoort ook bij het leven. Beslis wat voor jezelf goed voelt. En onthoud dat bijna elke beslissing weer terug te draaien is. Besluit je om nog niet op kamers te gaan, dan kan dat een paar maanden later ook nog, besluit je om wel te gaan en bevalt het niet. Dan kun je ook weer terug! Succes met beslissen!Mijn vader heeft een hersentumor en kan niet meer geopereerd worden. Door de tumor gedraagt hij zich steeds vreemder. Hij zakt steeds weg en kan af en toe woedend worden om niks. Ik vind dat ik deze laatste tijd zoveel mogelijk bij hem moet zijn. Maar mijn gevoel zegt: wegwezen. Ik ben zo bang dat ik spijt krijg als ik niet vaak genoeg bij hem ben geweest in zijn laatste periode.

Dat moet heel lastig voor je zijn! Je vader is door zijn ziekte aan het veranderen. Eigenlijk is hij op een bepaalde manier je vader niet meer. En dat is heel erg moeilijk om mee om te gaan.
Probeer voor jezelf een midden te vinden tussen 'wegwezen' en steeds bij hem te zijn. Misschien helpt het je om eens te chatten met leeftijdsgenoten die ook met de dood te maken krijgen of kregen via http://www.doodgewoon-online.nl/Chatbox.html. Op dinsdag en woensdag van 19 uur tot 21 uur kun je er terecht.


Heb jij een vraag of heb je advies nodig? Je kunt terecht bij Emma en haar team van deskundigen op het gebied van jongeren en rouw. Klik hier om online je vraag te stellen.
13_18_8.jpg

Als je een vraag hebt waarop je het antwoord niet kunt vinden op deze site, mail dan naar Emma door hier te klikken.