Wat kun je denken?

Overlijden van een dierbare13-18 jaarBelangrijk om te wetenWat kun je denken?

Waarom?
Je kunt je van alles gaan afvragen:
Waarom juist diegene?
Anne verloor haar vader, zij vraagt zich ook af waarom nu juist hij:

Waarom moet mij dit gebeuren? 
Waarom zou ik nog leven als het leven toch ineens voorbij kan zijn? 
Waarom zou ik nog leven als iemand van wie ik hou zomaar ineens dood kan gaan? 
Waarom zou ik nog gezond eten als ik toch zo dood kan gaan. 
Waarom zou ik niet gewoon heel veel drinken en roken, wat maakt het nog uit? 
Waarom zou ik nog naar school gaan?

Jij maakt iets mee wat niet veel van jouw leeftijdsgenoten meemaken. Jij realiseert je hoe snel het leven voorbij kan zijn. Dan kun je je gaan afvragen wat het leven nog voor zin heeft.

Je kunt je ook realiseren dat het leven zomaar voorbij kan zijn en dat je er maar zoveel mogelijk van moet genieten, zolang het kan. Een zo leuk en gezond mogelijk leven leiden. Waarin je dingen doet die je leuk vindt, proberen om zo lang mogelijk gezond te blijven. Proberen om zoveel mogelijk uit het leven te halen!

Ben ik wel normaal?
Heel veel jongeren vragen zich af of wat zij voelen, denken en doen wel normaal is. Heel veel 'afwijkende' gevoelens en gedachten zijn normaal als je rouwt, heel veel 'afwijkend' gedrag ook. Meestal wordt dat na verloop van tijd minder en gaat het over.
Als het bij jou na verloop van tijd alleen maar erger wordt, is het goed om daar met een volwassene over te praten. Je kunt dan misschien veel hebben aan wat hulp en begeleiding. Niks om je voor te schamen! Het is ook nogal wat, wat jij meemaakt. Hulp vragen is juist een teken van kracht, niet van zwakte!

Het is niet waar
Soms voelt het zo erg dat je denkt dat het niet waar is. Het is helemaal niet gek als je zo denkt. Er zijn veel jongeren die zo denken. Je kunt ook in shock zijn. Als je in shock bent, dan voelt het alsof er een heleboel watten in je hoofd zitten. Je bent dan heel rustig en relaxed. Het lijkt wel of je verdoofd bent. Je kunt een uur in shock zijn, maar ook een paar dagen. Het gaat vanzelf over.

Herken je hier iets van en wil je er iets over vragen? Of maak je je zorgen? Stuur dan je vraag online aan Emma door hier te klikken.
13_18_8.jpg
 
Het is ook nogal wat, wat jij meemaakt. Hulp vragen is juist een teken van kracht, niet van zwakte!