Tips

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHij of zij is langer dan 1 jaar geleden overledenTips

Vraag om hulp
Voel je je rot? Je mag altijd om hulp vragen. Dat helpt! Ga naar iemand toe die je vertrouwt en bij wie je je fijn voelt. Bijvoorbeeld je vader of moeder, je juf of meester, een oom of tante, de moeder van een vriendje of vriendinnetje... Of misschien weet je zelf nog wel iemand!

Stel vragen
Heb je vragen? Stel die aan iemand bij wie je je fijn voelt. Jonge Helden hebben heel veel vragen. Je hoeft niet te denken dat jouw vraag raar is. Je kunt alles vragen!

Praat erover als je slechter gaat eten en slapen
Ga je opeens slechter slapen of heb je minder trek in eten? Of is er niks dat je nog kan schelen? Vertel dit dan aan je vader of moeder of iemand anders die voor jou zorgt. Het helpt om erover te praten!

Maak een lijstje van mensen die je vertrouwt
Maak een lijstje maakt van mensen die je vertrouwt, mensen bij wie je je prettig voelt. Dan kun je daarop kijken als je met iemand wilt praten over hoe je je voelt. Soms is het misschien fijn om met de juf te praten en een andere keer praat je bijvoorbeeld liever met je oudere broer of je tante!

Wijs je ouder(s) op www.oudersvanjongehelden.nl
Op deze website vinden ouders veel informatie over kinderen en rouw, zodat ze jou (nog) beter kunnen begrijpen. Ook vinden ze er veel tips voor hoe ze jou kunnen steunen. Ze kunnen ook online vragen stellen aan een deskundige.

Praat/schrijf/teken over wat je voelt
Praten met iemand die je vertrouwt over wat je allemaal voelt, kan heel erg opluchten. Soms is het makkelijker om te praten als je iets aan het doen bent zoals tekenen, fietsen of wandelen. De mensen die van je houden vinden het fijn als je met hen praat. Ze willen je graag helpen!
Je kunt ook opschrijven wat je allemaal meemaakt, denkt en voelt of erover tekenen!

Maak een herinneringenboek
In een herinneringenboek kun je tekeningen maken, foto’s en plaatjes plakken, verhalen schrijven enzovoort! Allerlei dingen die gaan over jouw leven met degene die dood is. Het kunnen boze tekeningen of verhalen zijn, maar ook hele blije of juist verdrietige. Dat is dan jouw eigen boek. Niemand mag daar zomaar in kijken. Alleen als jij het goed vindt!
Je kunt je herinneringen op een ander manier bewaren.

Sophie (14) verloor haar broer toen ze negen was. Zij bewaart haar herinneringen zo:


Tip van Eva (10): herinnerdingen:

Een monumentje maken kun je, samen met je vader, moeder of een andere volwassene doen op www.herinnerdingen.nl.

Een gedichtje maken en op de website plaatsen
Maak een gedichtje over hoe het voor jou is dat iemand dood is. Vraag een van je ouders of iemand anders die je goed kent, of hij of zij je wil helpen om het gedichtje op deze website te zetten en kllik hier.

Een foto op deze website plaatsen van degene die jij moet missen
Als je hier klikt, kun je op deze website een foto plaatsen van degene die bij jou is doodgegaan.

Een boek lezen dat ermee te maken heeft
Er zijn veel boeken voor kinderen van jouw leeftijd die gaan over de dood, het missen van iemand die dood is en alles wat je nog meer kunt voelen en denken. Voor boekentips klik hier. Misschien kun je een of meer van deze boeken in de bibliotheek lenen of misschien wil je vader of moeder wel een boek voor je kopen.

Zet mooie of harde of verdrietige muziek op
Soms kan het heel fijn zijn om even lekker hard muziek op te zetten. Om je boosheid kwijt te raken bijvoorbeeld. Misschien vind jij het juist fijn om een muziekje te luisteren wat je doet denken aan iemand en kun je er lekker bij huilen! Het maakt niet uit wat voor muziek, als het je maar helpt!

De volgende liedjes gaan over afscheid nemen, de dood, verdrietig zijn of iemand missen:

Sweet goodbyes – Krezip:
One word - Anouk:
Circle of life - Elton John:
Angels - Robbie Williams:
Laura - Jan Smit:Misschien ken jij nog andere liedjes? Als je ons jouw idee wil mailen, kun je hier klikken.  Misschien zetten we jouw liedje er dan wel bij!

Lekker je boosheid eruit laten
Sla bijvoorbeeld zo hard als je kunt op je kussen of op een stapel kussens! Als je boos bent, of woedend, dan wil je soms schoppen. Of slaan. Of heel hard schreeuwen. Je kunt dan lekker hard buiten schreeuwen of keihard tegen een bal schoppen. Of tegen een boksbal stompen. Weet je zelf nog een manier? Zonder andere mensen pijn te doen of dingen stuk te maken? Het lucht namelijk echt op!

Maak afspraken op school
Als iemand is doodgegaan, dan is het fijn als de juf of meester en de kinderen op school daar rekening mee houden. Want ook als het 1, 2, 3 of nog veel meer jaar geleden is, kun je er ineens flink last van krijgen.
Sommige juffen en meesters weten dat, anderen weten dat nog niet. Daarom is het belangrijk dat je het aan jouw juf of meester laat weten. Als je je rot voelt of als je iets vervelend vindt.
Zij snappen dan dat jij soms anders doet dan normaal. Of dat je het af en toe misschien moeilijk vindt om je hoofd bij je schoolwerk te houden. Bijvoorbeeld op de verjaardag van degene die dood is. Of als je hem of haar ineens heel erg mist. Hoe is dat bij jou? Vertel het je juf of meester, dan kan hij of zij je zo goed mogelijk helpen en troosten als je dat wilt.

Eva (10) vindt het ook fijn dat ze er op school rekening mee houden dat haar broer is doodgegaan. Bijvoorbeeld als het in de les gaat over ziektes of de dood. Kijk maar naar het volgende filmpje:

Naar huis bellen
Het kan ook dat je op school ineens heel graag met je vader of moeder (of iemand anders die voor je zorgt) wil bellen. Zeg dit dan tegen de juf of meester. Die kan zorgen dat jij kan bellen. Het kan fijn zijn om een afspraak te maken met je juf of meester voor als je je rot voelt. Misschien wil je af en toe even de klas uit om naar buiten te gaan. Of op de gang te zitten. Vertel dit aan je juf of meester. Jullie kunnen een teken afspreken. Dan weet juf of meester dat je je rot voelt. Of dat je de klas uit wil. Dan kan de juf of meester meegaan, of misschien ga je liever alleen. Of met een vriend of vriendin.
Je juf of meester wil je graag helpen en dat gaat beter als je goeie afspraken maakt!

Hulp
Sommige kinderen vinden het fijn om met iemand te praten of te spelen die weet hoe je omgaat met kinderen bij wie iemand is doodgegaan. Wil jij graag met zo iemand kennismaken om te kijken of je met diegene wilt praten of spelen? Kijk dan eens samen met je vader of moeder op deze site. 

 

10_12.jpg
Praten met iemand die je vertrouwt over wat je allemaal voelt, kan heel erg opluchten. Soms is het makkelijker om te praten als je iets aan het doen bent zoals tekenen, fietsen of wandelen.