Niet doen!

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHij of zij is kort geleden overledenNiet doen!

Neem niet de taak van één van je ouders over
Je kunt niet de taak van je ouder die overleden is, overnemen. Natuurlijk mag je best wat vaker helpen,maar niet teveel! Dat is niet de taak van kinderen!.

Je gevoelens voor jezelf houden
Voel je je boos of verdrietig, bang of alleen, of nog anders? Vertel het aan iemand die je vertrouwt. Het is heel naar om je in je eentje rot te voelen. Volwassenen weten dat en vinden het helemaal niet gek dat je je rot voelt! Ze willen graag horen wat je voelt en je geruststellen en troosten als je dat wilt.

Alleen maar treurig zijn

Probeer ook af en toe je verdriet en treurigheid te vergeten, dat is een belangrijke tip van Eva (10):

Denken dat het jouw schuld is
Veel kinderen die meemaken dat is iemand is doodgegaan, denken dat het hun schuld is. Het is nooit jouw schuld! Jij kunt er niets aan doen dat iemand dood gaat! Als je je schuldig voelt, vertel het eens aan iemand die je vertrouwt! Erover praten helpt echt!

Je zorgen voor jezelf houden
Als je je zorgen maakt om iets, vertel het dan aan iemand. Het maakt niet uit waar het over gaat. Het is heel rot om je in je eentje zorgen te maken. Volwassenen weten dat. Ze vinden jouw zorgen niet gek! Ze kunnen je helpen als je je zorgen vertelt. Dat lucht op!

Denken dat je leven nooit meer leuk wordt

Renske heeft haar vader verloren. In het volgende filmpje vertelt ze dat het echt weer beter gaat na een tijdje:


 Eva (10) verloor haar broer en zij vertelt dat het niet betekent dat het nooit meer leuk wordt:

Niks vragen
Als je iets wilt weten, vraag het dan! Volwassenen kijken daar niet van op. Het is juist heel normaal dat je vragen hebt. Rare vragen bestaan niet! Vaak lucht het op als je antwoord hebt. Soms is er geen antwoord maar ook dan is het fijn als je je vraag eruit hebt kunnen laten!

Denken dat huilen kinderachtig is
Sommige kinderen denken dat ze niet mogen huilen. Als iemand dood is, is dat heel verdrietig. Het is helemaal niet kinderachtig om te huilen! Het is heel gezond en goed! Ook voor volwassenen!

Bang zijn om je ouders verdrietig te maken
Je hoeft daar niet bang voor te zijn. Ouders zijn net als kinderen verdrietig, soms komt dat door iets wat iemand anders zegt of door wat jij zegt. Dat geeft niet, het verdriet moet er toch uit! Het kan fijn zijn om samen verdrietig te zijn. Maar als je dat niet wilt, hoeft dat niet! En als je vader of moeder verdrietig is, kan hij of zij jou nog steeds troosten!


 

7_9_8.jpg
 
Sommige kinderen denken dat ze niet mogen huilen. Als iemand dood is, is dat heel verdrietig. Het is helemaal niet kinderachtig om te huilen! Het is heel gezond en goed!