Vragen die je kunt hebben

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHij of zij heeft zelf een einde gemaakt aan het levenVragen die je kunt hebben

Is zelfmoord erfelijk? Mijn opa heeft zelfmoord gepleegd toen hij 40 was, mijn vader heeft zelfmoord geplaagd toen hij 39 was. Ik ben bang dat ik het ook ga doen als het erfelijk is.

Logisch dat je met deze vraag rondloopt!
Zelfmoord is niet erfelijk. Vaak is een psychische ziekte (ziekte in de hersenen) de reden voor zelfmoord. En zo'n ziekte kan wel erfelijk zijn. Had jouw vader een psychische ziekte? Dan kun je misschien een keer (samen met je moeder of een andere volwassene) met een psychiater gaan praten. Dat is een dokter die alles weet over psychische ziekten.Hij of zij kan je dan meer vertellen over die ziekte van je vader en over de eventuele erfelijkheid. Misschien is deze ziekte wel niet erfelijk. En als het wel erfelijk is, is het met psychische ziektes zo dat je er veel aan kunt doen als je er op tijd bij bent. En dat ben jij! Maak je maar niet te veel zorgen!

Heb jij ook een vraag of heb je advies nodig? Dan kun je terecht bij Emma. Klik hier om online je vraag te stellen.


10_12_4.jpg

Als je een vraag hebt over zelfdoding waarop je het antwoord niet kunt vinden op deze site, mail dan naar Emma door hier te klikken. Zij weet heel veel van Jonge Helden en kan je vraag vast beantwoorden.