Vragen die kunt hebben

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHij of zij gaat overlijdenVragen die kunt hebben

Mijn moeder is heel erg ziek. We weten dat ze dood gaat, alleen niet precies wanneer. Mijn meester is erg aardig en wil me graag helpen. Nou vraagt hij de hele tijd hoe het gaat met m'n moeder enzo. Als ik op school ben, vind ik het juist fijn dat ik even niet met mijn zieke moeder hoef bezig te zijn. Als hij vraagt hoe het gaat, ben ik er toch weer mee bezig. Dan word ik toch weer verdrietig. Ik durf het niet tegen hem te zeggen, want hij bedoelt het juist zo goed. Als hij niks zou vragen, zou ik het namelijk ook niet leuk vinden. Eigenlijk kan hij het gewoon niet goed doen... Wat moet ik doen?

Je kunt het ontzettend goed uitleggen! Ik denk dat je meester blij is als je hem ook uitlegt. Als je eerst zegt dat je het heel aardig en fijn vindt dat hij zo met je meeleeft, kun je daarna vertellen wat het met je doet als hij er zo vaak naar vraagt.
Daarna kunnen jullie dan misschien samen nadenken over een manier waarop je meester het voortaan kan doen. Misschien na schooltijd? Of een paar keer per week voor schooltijd?
Misschien wil je liever via een schriftje of mail met je meester praten? Samen komen jullie er vast wel uit!


Mijn vader zal nog maar een paar dagen blijven leven. We praten thuis veel over de begrafenis. Ik vind dat aan de ene kant wel fijn en aan de andere kant niet. Ik begrijp ook af en toe niet waar ze het over hebben. Bijvoorbeeld als het gaat over opbaren. Ik weet nog steeds niet precies wat dat is.

Het is logisch dat je dat doort dingen nog niet weet! Patrick werkt bij een uitvaartcentrum en hij vertelt in het volgende filmpje wat opbaren is:
Ik heb een paar maanden geleden ‘val dood’ gezegd tegen mijn zusje. Er was toen nog niks met haar aan de hand. Behalve dat ze heel vervelend deed. Nu heeft ze leukemie en ze gaat zeker dood. Ik voel me zo rot omdat ik dat toen heb gezegd! Wat moet ik doen?

Jouw zusje gaat niet dood omdat jij dat hebt gezegd. Ze gaat dood omdat ze de enorme pech heeft dat ze deze verschrikkelijke ziekte heeft gekregen. Iedereen roept weleens zoiets tijdens een ruzie, dat is helemaal niet erg.
Het is trouwens niet raar dat je dit denkt, veel kinderen die iemand gaan verliezen, hebben dat. Ze denken dat ze iets hebben gedaan waardoor het komt. Of juist iets niet hebben gedaan. Het is dus niet gek dat je dit denkt maar het KLOPT NIET! Jij kunt er helemaal niets aan doen dat je zusje zo ziek is en dood gaat!


Heb jij een vraag of heb je advies nodig? Dan kun je terecht bij Emma. Klik hier om online je vraag te stellen.10_12.jpg

Als je een vraag hebt waarop je het antwoord niet kunt vinden op deze site, mail dan naar Emma door hier te klikken. Zij weet heel veel van Jonge Helden en kan je vraag vast beantwoorden.