Tips

Overlijden van een dierbare10-12 jaarHij of zij gaat overlijdenTips

Vraag om hulp
Voel je je rot? Je mag altijd om hulp vragen. Dat helpt! Ga naar iemand toe die je vertrouwt en bij wie je je fijn voelt. Bijvoorbeeld je vader of moeder, je juf of meester, een oom of tante, de moeder van een vriendje of vriendinnetje... Of misschien weet je zelf nog wel iemand!

Stel vragen
Heb je vragen? Stel die aan iemand bij wie je je fijn voelt. Jonge Helden hebben heel veel vragen. Je hoeft niet te denken dat jouw vraag raar is. Je kunt alles vragen!

Vragen over begraven en cremeren
Je kunt ook veel vragen hebben over de dood en de uitvaart en zo. Wat gaat er allemaal gebeuren? Mag je een dode aanraken? Hoe gaat een gedenkdienst? Hoe ziet een crematieoven eruit?
Op al deze vragen (en nog veel meer andere vragen) krijg je antwoord als je klikt op: Vragen over doodgaan, cremeren en begraven.

Praat erover als je slechter gaat eten en slapen
Ga je opeens slechter slapen of heb je minder trek in eten? Of is er niks dat je nog kan schelen? Vertel dit dan aan je vader of moeder of iemand anders die voor jou zorgt. Het helpt om erover te praten!

Maak een lijst met leuke dingen om te doen
Maak een lijst met dingen die je het leukste vindt om te doen. Als iemand doodgaat is dat heel verdrietig. Maar je kunt niet de hele dag verdrietig zijn. Het is goed om ook leuke dingen te doen! Als je je rot voelt, kun je misschien iets doen van je lijst waar je blij van wordt!

Maak een lijstje van mensen die je vertrouwt
Maak een lijstje van mensen die je vertrouwt, mensen bij wie je je fijn voelt. Dan kun je daarop kijken als je met iemand wilt praten over hoe je je voelt. Soms is het misschien fijn om met de juf te praten en een andere keer praat je bijvoorbeeld liever met je broer of je tante!

Praat/schrijf/teken over je gevoelens
Praten met iemand die je vertrouwt over wat je allemaal voelt. Dat kan heel erg opluchten. Soms is het makkelijker om te praten als je iets aan het doen bent zoals tekenen, fietsen of wandelen. De mensen die van je houden vinden het fijn als je met hen praat. Ze willen je graag helpen!
Je kunt ook opschrijven wat je allemaal meemaakt, denkt en voelt of erover tekenen!

Vraag degene die dood gaat om iets voor je op te schrijven. De moeder van Rosalie heeft dat ook voor Rosalie gedaan voordat ze dood ging:


Uit: Maar ik blijf altijd bij jullie - een film van David Blitz voor Stichting Kind en Rouw


Doe iets voor degene die dood gaat
Haal bijvoorbeeld af en toe een glaasje water, vertel een leuke mop of maak een mooie tekening voor op de muur. Je voelt je zelf fijn als je iets kunt doen en je maakt diegene heel blij!

Maak een herinnerboek
In een herinnerboek kun je tekeningen maken, foto’s en plaatjes plakken, verhalen schrijven enzovoort! Allerlei dingen die gaan over jouw leven met degene die dood gaat. Het kunnen boze tekeningen of verhalen zijn, maar ook hele blije of juist verdrietige. Misschien kan jouw vader of moeder of, broer of zus ook wat in jouw boek schrijven of tekenen, als jij dat wilt! Dat is dan jouw eigen boek. Niemand mag daar zomaar in kijken. Alleen als jij het goed vindt!

Een gedichtje maken en op de website plaatsen
Maak een gedichtje over hoe het voor jou is dat iemand doodgaat. Vraag eventueel een van je ouders of iemand anders die je goed kent, of hij of zij je wil helpen om het gedichtje op deze website te zetten. Klik hier om er naartoe te gaan.

Je kunt iets van jezelf geven aan iemand die doodgaat
Misschien vind je het fijn om iets te geven aan iemand die doodgaat. Bijvoorbeeld een bijzondere knuffel of iets wat je zelf hebt gemaakt! Een tip: geef niet je lievelingsknuffel want die heb je zelf hard nodig als je verdrietig bent. Je op een of twee na liefste is ook goed!

Een boek lezen dat ermee te maken heeft
Er zijn boeken voor kinderen van jouw leeftijd die gaan over afscheid nemen van iemand die dood gaat. Hier vind je een aantal boeken die jij misschien wel wilt lezen. Je kunt ze in de bieb lenen of misschien wil je vader of moeder een boek voor je kopen.

Hulp
Sommige kinderen vinden het fijn om met iemand te praten of te spelen die weet hoe je omgaat met kinderen bij wie iemand is doodgegaan. Wil jij graag met zo iemand kennismaken om te kijken of je met diegene wilt praten of spelen? Kijk dan eens samen met je vader of moeder op deze site. 
10_12_4.jpg
De mensen die van je houden vinden het fijn als je met hen praat. Ze willen je graag helpen!
Je kunt ook opschrijven wat je allemaal meemaakt, denkt en voelt of erover tekenen!