Wat kun je nog meer merken?

Overlijden van een dierbare10-12 jaarBelangrijk om te wetenWat kun je nog meer merken?

Plassen in bed
Je kunt ineens weer in bed plassen. Waarschijnlijk deed je dat al een tijdje niet meer. Als er iets heel verdrietigs gebeurt, zoals bij jou, dan kan dat ineens weer gebeuren! Dat is helemaal niet gek. Het gaat vanzelf na een tijdje weer over.

Moeilijk afscheid nemen
Je kunt merken dat je het moeilijk vindt om afscheid te nemen. Van je vader of je moeder of iemand die veel voor je zorgt. Dat is niet raar en gaat echt weer over.

Je wilt soms liever alleen zijn
Het kan dat je af en toe liever alleen bent. Je hebt geen zin om met andere kinderen te spelen. Of je hebt geen zin om naar school te gaan. Dat kan heel goed! Dat hoort erbij.

School gaat minder goed
In je hoofd is het heel druk. Iemand van wie jij houdt, gaat dood is of is doodgegaan. En dan moet je ook nog werken op school. Soms lukt dat dan niet. Het is moeilijk om zoveel dingen tegelijk te denken! Het is helemaal niet erg. Praat erover met je juf of meester. Die snapt dan waarom het werken niet zo goed lukt.

De vader van Renske is overleden. Zij vond het werken op school toen ook minder goed gaan:


Uit: Wanneer wordt het weer leuk. Een documentaire van Jacco Groen, Springfilm

Op school gaat het heel goed
Dat kan ook. Sommige kinderen willen niet aan hun verdriet denken en dat doen ze door heel goed op te letten en hard te werken op school.

Je doet of er niets is gebeurd
Soms doen kinderen alsof er niets is gebeurd. Je kunt doen alsof alles is zoals vroeger. Het is niet gek als je zo doet, op die manier bescherm je jezelf. Heb jij dat ook en voel je je rot? Vertel het dan aan iemand!

Merk jij andere dingen bij jezelf?
Er zijn nog veel meer dingen die je kunt merken bij jezelf, als er zoiets ergs is gebeurd als bij jou. Misschien merk jij dingen die hier niet bij staan. Als je die naar ons wilt mailen, dan zetten we ze er misschien wel bij.

Maak je je zorgen?
Herken je een of meer van deze dingen? Maak je je er zorgen over? Of wil je er een vraag over stellen? Stuur dan een mail naar Emma. Zij weet heel veel van Jonge Helden en zij stuurt je dan per mail een antwoord terug. Klik hier om een vraag te stellen aan Emma.
10_12_1.jpg

Het kan dat je af en toe liever alleen bent. Je hebt geen zin om met andere kinderen te spelen. Of je hebt geen zin om naar school te gaan. Dat kan heel goed! Dat hoort erbij.