Wat kun je denken?

Overlijden van een dierbare10-12 jaarBelangrijk om te wetenWat kun je denken?

Het is niet waar
Het is heel erg als iemand dood gaat of dood is. Eigenlijk kun je het niet geloven. Je kunt dan heel vaak denken 'nee, het is niet waar' of 'het is gewoon een nare droom en straks word ik wakker'.
Het is heel gewoon als je dat denkt!

Misschien ga ik zelf ook dood
Je kunt denken dat je zelf ook zomaar ziek kunt worden en dood kunt gaan. Het is heel gewoon dat je dat denkt. Maar het gebeurt echt maar heel soms dat kinderen doodgaan. Na een tijdje zul je hier ook minder over nadenken.

Eva is 10 jaar en haar broer is doodgegaan. Zij kent deze gedachte ook, kijk maar:


Misschien gaan andere mensen die belangrijk zijn voor mij ook wel dood
Als je iemand hebt verloren die heel belangrijk voor je was, kun je denken dat dat zomaar weer kan gebeuren. Het is gewoon dat je dat denkt. na een tijdje zul je merken dat je er steeds minder vaak aan denkt.

Ik moet ervoor zorgen dat mijn ouders weer vrolijk zijn
Veel kinderen denken dat zij ervoor moeten zorgen dat hun ouders niet verdrietig zijn. Kinderen willen graag dat hun vader of moeder weer kan lachen. Maar voor kinderen is het niet leuk om daarvoor te moeten zorgen. Dat hoeft ook niet! Ouders kunnen zelf manieren bedenken om zich weer minder verdrietig te voelen!

Het is mijn schuld
Je kunt denken dat het jouw schuld is dat iemand doodgaat of dood is. Heel veel kinderen denken dat.

Ook Eva heeft dat wel eens gehad. Gelukkig was het bij haar snel weer over. Kijk maar:Het is heel normaal dat je zo denkt. Maar het is niet jouw schuld. Echt niet!

Waarom?
Je kunt je afvragen waarom nou juist jouw vader, jouw moeder, jouw broer of jouw zus dood is gegaan. Dat hebben heel veel kinderen die zoiets meemaken. Jammer genoeg is er niemand die antwoord op je vraag kan geven.

In dit filmpje vertelt Eva dat ze zich ook vaak heeft afgevraagd waarom nou juist haar broer dood ging:


Ik moet anders zijn dan ik nu ben
Als iemand dood is dan denken kinderen soms dat ze net moeten lijken op degene die dood is. Je kunt denken dat je net zo lief, stoer, aardig, sportief, slim als je overleden broer of zus moet zijn. Of dat je hetzelfde beroep moet krijgen als je vader of moeder. Of dat je als je groot bent het bedrijf moet overnemen. Maar dat hoeft echt niet! Het is niet gek als je denkt dat dat moet.
Maar jij mag gewoon blijven wie je bent. Je bent helemaal goed zoals JIJ bent! Echt waar!

Weet jij nog andere gedachten?
Er zijn nog veel meer dingen die je kunt denken als er zoiets ergs is gebeurd als bij jou. Misschien weet jij nog gedachten die hier niet bij staan. Als je die naar ons mailt, dan zetten we ze er misschien wel bij.

Maak je je zorgen?
Herken je een of meer van deze dingen die je kunt denken? Maak je je er zorgen over? Of wil je er een vraag over stellen? Stuur dan een mail naar Emma. Zij weet heel veel van Jonge Helden en zij stuurt je dan per mail een antwoord terug. Klik hier om een vraag te stellen aan Emma.

10_12_5.jpg
 
Veel kinderen denken dat zij ervoor moeten zorgen dat hun ouders niet verdrietig zijn. Kinderen willen graag dat hun vader of moeder weer kan lachen.